Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Slovenski poduzetnik Miha Ažman kupio Hoto toranj

23. Srpanj 2024.
Hoto Business Tower

S IMMO AG, tvrtka kćer CPI Porperty Gruop-e, prodala je Hoto Business Tower. To je već četvrta uredska nekretnina koju je u Hrvatskoj u kratkom razdoblju prodala CPI Property Group.

Naime, najprije je u prosincu 2023. godine prodala Eurocenter Atlantic Grupi, potom u veljači ove godine i uredsku zgradu Grand Center Office smještenu u Radničkoj ulici u Zagrebu te u ožujku Zagrebtower, koji je kupila OTP Grupa.

Kupac Hoto Business Towera je Miha Ažman, slovenski poduzetnik koji u Hrvatskoj do sada nije bio eksponiran u javnosti. Potječe iz imućne slovenske obitelji, a svojevremeno je bio glavni direktor BMW Group Slovenije. U Hrvatskoj je Ažman od prije nekoliko godina vlasnik i kompleksa Hypo-Alpe-Adria banke na Slavonskoj aveniji, a u Sloveniji, njegova obitelj, među ostalim, ima i hotel Tartini u Piranu te poslovni kompleks Rotonda u Ljubljani. 
 
Hoto Business Tower, inače je prvi neboder izgrađen od osamostaljenja Hrvatske. Izgradio ga je Tomislav Horvatinčić, a potom 2005. godine zajedno s Hoto castellum centrom prodao Hypo Alpe-Adria Immobilien. Kasnije ga je za 71,6 milijuna eura kupila njemačka tvrtka za upravljanje nekretninama Signa, a CPI Property Group, odnosno njezina tvrtka kćer S IMMO AG, vlasnikom ovog poslovnog nebodera je postala 2020. godine. Iz S IMMO-a tada su naveli da se na uredsko tržište šire zbog ubrzane potražnje za vrhunskim uredima u ovoj regiji te objasnili da je to logičan nastavak kompanijske strategije. No, strategija se očigledno u međuvremenu promijenila jer je tvrtka prodala četiri poslovne zgrade. 
 
Pretpostavlja se da su ove transakcije rezultat sređivanja bilance CPI Group-e, budući da nakon niza preuzimanja kompanija mora svesti dug na poželjnu razinu ispod 40 posto.  
 
CPI Group-a nedavno je prodala i Sunčani Hvar kupcu iz Abu Dhabija, Eagle Hillsu. Grupacija je inače u vlasništvu češkog poduzetnika s Forbesove liste Radovana Viteka
23. srpanj 2024 20:32