Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Sretan kraj: Musk i Cook bili na sastanku, Twitter i Apple se pomirili

01. Prosinac 2022.
Elon Muskfoto Shutterstock

Poduzetnik Elon Musk nedavno je objavio da je riješio nesporazum s izvršnim direktorom Applea, Timom Cookom, oko mogućeg uklanjanja Twittera iz App Storea. Podsjećamo, Musk je u ponedjeljak optužio Apple da je prijetio isključivanjem društvene platforme iz svoje trgovine aplikacija i rekao da je zaustavio većinu svog oglašavanja na stranici. 

- Tim je bio jasan da Apple nikada nije razmišljao o tome - tweetao je Musk u srijedu, ali nije otkrio je li se na sastanku razgovaralo o Appleovom oglašavanju.

Sastanak između dvojice tehnoloških divova dolazi u trenutku kada su brojne tvrtke zaustavile potrošnju na Twitteru zbog zabrinutosti oko Muskovih planova za moderiranje sadržaja na stranici. To predstavlja veliki udarac za tvrtku, koja se ipak oslanja na takvu potrošnju za većinu svojih prihoda.

Musk je u ponedjeljak optužio Apple za ‘cenzuru‘ i kritizirao njihovu politiku, uključujući naknadu koju naplaćuje za kupnju u svojoj trgovini aplikacija.

- Apple je uglavnom prestao reklamirati na Twitteru. Mrze li oni slobodu govora u Americi? - napisao je tada Musk.

Naknadno je na svom Twitteru objavio da se sastao s Cookom u sjedištu Applea.

- Dobar razgovor. Između ostalog, riješili smo nesporazum oko mogućeg uklanjanja Twittera iz App Storea. Tim je bio jasan da Apple to nikada nije ni razmatrao - napisao je Musk. 

Vijest o sastanku s Appleom došla je nakon što je Musku rečeno da ga čeka ‘puno posla‘ s Twitterom koji se mora uskladiti s novim pravilima Europske unije o dezinformacijama ili se suočiti s mogućom zabranom.

‘Nijedna od naših politika se nije promijenila‘

Povjerenik EU-a Thierry Breton dao je nekoliko komentara nakon sastanka s Muskom u srijedu, poručivši da će se društvena mreža morati pozabaviti pitanjima kao što su moderiranje sadržaja, dezinformacije i ciljane reklame. Odobren od strane EU ranije ove godine, Zakon o digitalnim uslugama smatra se najvećom revizijom pravila koja reguliraju online aktivnosti u desetljećima, namećući nove obveze tvrtkama da spriječe zlouporabu svojih platformi, objavio je BBC.

Očekuje se da će se velike tvrtke uskladiti sa zakonom nekad sljedeće godine. Ako se utvrdi da neke od njih krše pravila, suočavaju se s kaznama do čak šest posto globalnog prometa, ili zabranom u slučaju ponavljanja sličnih pogrešaka.

- Također neka bude jasno da je pred nama još ogroman posao, jer će Twitter morati implementirati transparentne korisničke politike, značajno ojačati moderiranje sadržaja i zaštititi slobodu govora, odlučno se uhvatiti u koštac s dezinformacijama i ograničiti ciljano oglašavanje - rekao je Breton. 

Otkako je prošlog mjeseca preuzeo Twitter vrijedan 44 milijarde dolara, Musk je otpustio tisuće zaposlenika, vratio ranije zabranjene korisnike poput Donalda Trumpa i prestao provoditi druge politike, poput pravila usmjerenih na zaustavljanje obmanjujućih informacija o koronavirusu.

Takvi su potezi uznemirili neke skupine za građanska prava, koje su optužile Muska za poduzimanje koraka koji će povećati govor mržnje, dezinformacije i zlostavljanje.

U objavi na blogu u srijedu, iz Twittera su rekli da se nijedna od njihovih politika nije promijenila, ali da eksperimentiraju u nastojanju da poboljšaju platformu te da će se više oslanjati na korake za ograničavanje širenja materijala koji krši njihova pravila.

- Naš tim za povjerenje i sigurnost nastavlja s marljivim radom kako bi zaštitio platformu od ponašanja koje izaziva mržnju, uvredljivog ponašanja i bilo kakvog kršenja pravila Twittera. Tim je i dalje jak i dobro opremljen, a automatizirano otkrivanje igra sve važniju ulogu u uklanjanju zlouporabe platforme - stoji u objavi. 

19. travanj 2024 20:45