Ukratko
StoryEditor

Na Wall Streetu novi rekordi, očekuje se rez kamata

17. Srpanj 2024.
FED, kamatne stope

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine jer se očekuje smanjenje kamata u rujnu, pa najviše rastu cijene dionica u onim sektorima koji bi mogli imati najviše koristi od niže cijene zaduživanja.

Dow Jones indeks ojačao je 1,85 posto, na 40.954 boda, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 5.667 bodova, a Nasdaq 0,20 posto, na 18.509 bodova.

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuju očekivanjima da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope jer inflacijski pritisci popuštaju, dok se rast gospodarstva usporava.

To su pokazali i jučer objavljeni podaci o prometu u maloprodaji, koja je porasla, ali sporije nego prethodnih mjeseci. To je podržalo nadu da će američko gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč visokim kamatnim stopama.

- Posljednji podaci pokazuju da se rast gospodarstva usporava, ali ne po zabrinjavajućim stopama. Fed može vidjeti upravo ono što je želio – gospodarstvo se usporava, ali ne previše, ni prebrzo -  objašnjava Tom Hainlin, strateg u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

Nakon što su mjesecima snažno rasle cijene dionica tehnoloških kompanija, posljednjih dana njihov je rast usporen, a brže rastu cijene dionica onih sektora i kompanija, koje bi mogle imati više koristi od smanjenja kamatnih stopa.

Zbog toga je, primjerice, indeks Russell 2000, koji obuhvaća dionice malih kompanija i koji po rastu u ovoj godini znatno zaostaje za ključnim američkim burzovnim indeksima, u posljednjih pet dana rastao više od 1 posto.

Posljednjih dana u fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija i banaka. Uobičajeno, većina njih izvješćuje o većim nego što se očekivalo zaradama.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 posto, na 8.164 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,39 posto, na 18.518 bodova, a pariški CAC 0,69 posto, na 7.580 bodova.

08. rujan 2024 01:32