Ukratko
StoryEditor

Novi model prikupljanja otpada: Odlagati se smije samo u novim vrećicama, najavljene i kazne

01. Rujan 2022.
Tomislav Tomaševićfoto Ratko Mavar

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je, zajedno s predstavnicima Zagrebačkog holdinga – podružnice Čistoća, predstavio novi model prikupljanja miješanog komunalnog otpada koji stupa na snagu početkom listopada.

Novosti modela su plaćanje odvoza komunalnog otpada u onoj mjeri koliko kućanstvo otpada proizvede. Cijena odvoza dijelit će se na fiksni i varijabilni dio pa će tako s 1. listopada kućanstva koristiti dodatne vrećice za otpad od 10 do 40 litara koje će moći kupiti na 500 mjesta diljem Zagreba, dok će fiksno plaćati 45 kuna preko mjesečnih računa iz Holdinga.

‒ Zagreb je jedini veliki grad u Hrvatskoj koji ide u ovako radikalnu varijantu ‒ rekao je Tomašević te dodao da će se vrećice moći kupiti od sredine rujna te da će cijena vrećice od 10 litara koštati dvije kune, vrećica od 20 litara iznosit će četiri kune, a vrećica od 40 litara osam kuna.

‒ Vrećica je najpošteniji i najučinkovitiji način naplate odvoza otpada. Nema više procjene, ovo je najpoštenije ‒ izjavio je šef Zagrebačke Čistoće Davor Vić.

Kako je rekao Tomašević, ovaj sustav omogućava građanima da plaćaju onoliko koliko odlažu. Dakle koliko komunalnog otpada imaju, toliko će vrećica i kupovati jer nikako drugačije neće smjeti odložiti komunalni otpad, nego isključivo u vrećicama.

‒ Ukoliko će se dešavati kršenja tih pravila tu su predviđene zakonski definirane kazne i isto tako će Čistoća, ali i komunalni redari Grada to provoditi – rekao je Tomašević i dodao da su kazne posebice predviđene kada se ne odlaže mjesečni komunalni otpad u standardiziranim vrećicama i kada se kontaminiraju vrijedno odvojene sirovine.

Iz Čistoće su potvrdili da će kazne za kućanstva iznositi 500 kuna po korisniku i prekršaju te 1000 kuna po korisniku koji nije iz kategorije kućanstvo.

‒ Pokušat će se utvrditi individualna odgovornost, a na javnim površinama ćemo koristiti i kamere ‒ izjavio je Tomašević te je rekao da nije neobično i da se provjeri sadržaj vrećice.

Na početku provedbe ovog modela, rekao je, davat će se samo upozorenja, ali kako bi sustav zaživio morat će pisati i kazne.

Tomašević je najavio i kampanju, odnosno letke koji sadrže sve podatke o novom sustavu naplate odvoza otpada, a pokrenuta je i internetska stranica kao i telefon za informacije o ovom pitanju.

25. travanj 2024 04:36