Zeleno i digitalno
StoryEditor

Električna vozila najisplativiji odabir za potrošače, ali problem su ulaganja u infrastrukturu

29. Rujan 2023.
Izvor: HGK

- Ne samo da e-mobilnost mijenja lice transporta, ona je i pokretač gospodarskog razvoja. Potiče inovacije, stvara radna mjesta i nove tehnologije. Smatra se da će samo tržište električnih vozila doseći bilijun dolara u nadolazećem razdoblju na svjetskoj razini.

Kako bismo dosegnuli puni potencijal, potrebno je ulagati u istraživanje i razvoj, podupirati inicijative za održivi transport i raditi na poticajnoj poslovnoj klimi -  poručila je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac  na samom početku današnje konferencije o pametnoj energiji i e-mobilnosti, koja je održana u HGK, u organizaciji tvrtke CEV Technologies, uz partnerstvo tvrtki METRO, SAP i Heidelberg Amperfied te suorganizaciju HGK.

Direktor tvrtke CEV technologies Ivica Blažević osvrnuo se na najveće izazove za Hrvatsku.

- Norveška je to postigla, ali tako što je opcija električnog vozila postala najisplativiji izbor za potrošače, ulagali su u sustav punjenja i olakšali pristup svim tipovima korisnika, i u slučaju privatnih kuća i višestambenih zgrada. Kod nas je veliki problem ulaganje u električnu infrastrukturu – mreže se moraju nadograditi kako bi mogle izdržati povećanu potražnju - pojasnio je Blažević.

Kako bi se podigla svijest o potrebnim promjenama u infrastrukturi i regulativi, važni su i predvodnici promjena u privatnom sektoru. Tako je potpredsjednik za upravljanje energijom tvrtke METRO Olaf Schulze predstavio njihove ciljeve za postavljanje punionica za električna vozila.

Norveška lider među električnim igračima 

- Do 2030. cilj nam je bio postaviti tisuću utičnica, a već smo u rujnu ove godine dosegnuli više od tisuću lokacija za punjenje. Po pitanju e-mobilnosti nastavljamo s radom i na floti vlastitih službenih automobila - rekao je Schulze.

Na konferenciji su predstavljeni proizvodi i softverska rješenja u području e-mobilnosti. Tvrtka SAP koristi umjetnu inteligenciju kako bi obogatila poslovna rješenja, uključujući i područje e-mobilnosti.

- Naša rješenja omogućavaju našim korisnicima izgradnju i upravljanje mrežama za punjenje, kao i upravljanje naplatom i personalizaciju korisničkog iskustva od početka do kraja procesa. Troškovi energije, proces punjenja, uporaba mreže – sve je u potpunosti jasno i transparentno -  pojasnio je Korbinian Koblitz iz tvrtke SAP.

Primjer kako tvrtke mogu postojeći know-how iskoristiti za uključivanje u domenu e-mobilnosti je i tvrtka Heidelberg Amperfied, koji su originalno kreirali inovativna rješenja u domeni tiska i medija, uključujući i sofisticiranu elektroniku strojeva za tiskanje.

- Od 2014. ta elektronika razvijena je u pametna rješenja za punjenje. Razvijamo rješenja i za kućna punjenja i ona na radnom mjestu -  rekao je Friedrich Haug iz tvrtke Heidelberg Amperfied.

Inače, Norveška je lider u prelasku na energetski učinkovita vozila bez premca u Europi. Prema podacima ACEA-e (Organizacije proizvođača vozila EU) EU prosjek za 2022. godinu bio je 12,1 posto BEV (Battery Electric Vehicle) u ukupnom broju prodanih vozila.Hrvatska je na 3,1 posto, odnosno, prodano je 1374 električno vozilo od 44 088 ukupno prodanih osobnih vozila u 2022. godini, rekli su iz HGK.

29. travanj 2024 00:22