Zeleno i digitalno
StoryEditor

Ovo su najzelenije zemlje na svijetu, Hrvatske nigdje na vidiku

01. Svibanj 2022.

Zeleno i održivo postala je egida od koje se danas ne može pobjeći. Globalni fokus stavljen je na održivost, a istraživanja otkrivaju da kada se održivi etos primjenjuje na politiku i poslovanje, to obično znači i nešto pozitivno za gospodarstva i za ljude a indeksi poput Yaleovog indeksa ekološke učinkovitosti (EPI) mogu biti ključni za mjerenje nacionalnih napora za postizanje održivosti.

Tko je najzeleniji

Unatoč desetljećima dugom trendu globalizacije, nacionalne politike zaštite okoliša pokazale su se vrlo divergentnima. Izvješće EPI-ja potvrđuje da su te politike kao i njihovi pozitivni rezultati u velikoj korelaciji s nacionalnim bogatstvom.

image
foto Visualcapitalist

Skandinavske zemlje, koje imaju visok BDP po stanovniku, pokazuju snažne i dosljedne rezultate u svim parametrima koje mjeri EPI. Na primjer, Danska – koja zauzima prvo mjesto u ukupnom poretku predvodi svijet u usporavanju rasta emisije CO2. U međuvremenu, susjedna Švedska prednjači u obradi otpada i recikliranju, dok pročišćavanje otpadnih voda vodi nekoliko zemalja unutar i izvan Skandinavije, uključujući Dansku, Finsku, Nizozemsku, Singapur i Švedsku.

U Sjevernoj Americi, Kanada zauzima prvo mjesto u kategoriji biološke raznolikosti i staništa, dok je SAD na šestom mjestu po poljoprivrednoj raznolikosti u svijetu. U Aziji, Singapur je vodeći u pogledu zdravlja i održivosti ribarstva. U konačnici, čini se da se najzelenije zemlje svijeta usredotočuju na sva područja održivosti, dok zemlje koje zaostaju pokazuju neujednačeniji učinak po kategorijama.

Cijena zelenog

Troškovi infrastrukture jedan su od razloga zašto bogatije nacije imaju tendenciju da bolje prolaze kroz mjere održivosti. Sve, od smanjenja onečišćenja zraka i pročišćavanja vode, do kontrole opasnog otpada i ublažavanja javnozdravstvenih kriza je skupo ali ima ogroman potencijalni utjecaj na građane. Ovaj trend se može vidjeti na dijagramu raspršenosti, koji pokazuje distribuciju ekonomija koju je evaluirao EPI.

image
foto Visualcapitalist

Za detaljniji pregled, donja tablica ističe BDP po stanovniku svake od 40 najzelenijih zemalja, na temelju podataka Svjetske banke i Statista.

image
foto Visualcapitalist

Unatoč snažnoj korelaciji između BDP-a po glavi stanovnika i EPI rezultata, zemlje u razvoju ne bi trebale odustati od napora da postignu održivost. Iako se neka rangiranja mogu činiti prozaičnima, indeksi poput EPI-a pružaju korisnu referentnu vrijednost za gospodarstva.  

image
foto Visualcapitalist
19. travanj 2024 03:39