Zeleno i digitalno
StoryEditor

Problemi s električnom mrežom usporavaju planove EU-a o gradnji punionica

04. Prosinac 2023.

Gotovo polovina od 1600 Repsolovih punionica za električna vozila u Španjolskoj ne radi jer nemaju priključak za struju, a takvi su nedostaci prisutni i u cijeloj Europskoj uniji i koče ciljani prelazak na alternativna goriva, piše Reuters.

Prošloga tjedna Europska komisija objavila je planove za nadogradnju elektroenergetskih mreža koji bi se trebali implementirati za 18 mjeseci i uključuju rješavanje problema s nedostatkom električne energije na stanicama za punjenje električnih vozila.

No unatoč izjavama EU-ovih čelnika, birokracija koja sprječava napredak prema zelenijem prijevozu u EU-u sve više raste, smatraju industrijske grupe i energetske kompanije i pritom dozvole ističu kao jednu od glavnih prepreka.

Hoće li izgradnja punionica biti laka ili komplicirana? Odgovor na to pitanje znatno se razlikuje među zemljama unije. Izvor iz industrije kaže da je u Njemačkoj punionica mjesecima čekala da počne raditi zbog pravila koja štite jedno stablo, a druga smještena na prometnoj autocesti čekala je deset mjeseci zbog procjene buke prije nego što je dobila dozvolu za rad.

- Iako postavljanje brze i ultrabrze punionice zahtijeva tek dva do tri tjedna rada, zbog različitih administrativnih dozvola u Španjolskoj, kompletan proces može trajati od jedne do dvije godine - objavio je Repsol.

Iz industrijske grupe ChargeUp Europe rekli su da Komisija unatoč tome što je priznala da je izdavanje dozvola problem, nije predložila nikakve konkretne mjere. Konkretne smjernice za države članice za ubrzanje izdavanja dozvola očekuju se tek u nekom trenutku tijekom sljedeće dvije godine.

Time je usporeno priključivanje punionica, dovodeći u opasnost ciljeve EU-a da postupno ukida benzinska i dizelska vozila, kao i šire klimatske ciljeve.

- Vrijeme potrebno za povezivanje punionica za električna vozila s mrežom doista se može smatrati preprekom u ubrzavanju uvođenja električnih vozila i potrebno ju je riješiti - rekao je glasnogovornik Komisije.

I do dvije godine za brzu punionicu

Proces postavljanja brzih punionica popeo se na prosječno dvije godine sa šest mjeseci tijekom posljednjih nekoliko godina, rekle su četiri tvrtke za punjenje električnih vozila i predstavnik industrije, dok se tvrtke probijaju kroz bezbroj saveznih i općinskih zakona.

Glavna tajnica ChargeUp Europe Lucie Mattera rekla je da će broj električnih vozila rasti brže od ukupnog broja javnih punionica za koje procjenjuju da će do 2030. porasti devet puta, dok će se broj električnih vozila na europskim cestama udesetorostručiti.

Elektrifikacija prometa jedan je od ključnih stupova koji podupiru cilj EU-a da postigne ugljičnu neutralnost do 2050. Da bi EU to postigla, od 2035. će zabraniti prodaju vozila koja ispuštaju ugljični dioksid i želi razviti mrežu stanica za punjenje električnih vozila.

Takva je ambicija stvorila uska grla za elektroenergetske tvrtke i regulatore nespremne za rast potražnje u EU, gdje do sada samo 5,4 posto osobnih automobila pokreću alternativna goriva, uključujući električna, od ukupno 286 milijuna.

Ove je godine EU donio zakon o postavljanju brzih punjača do 2030. godine na svakih 60 kilometara duž određene cestovne mreže za osobna vozila i svakih 100 km za teška vozila.

No operateri za naplatu kažu da je dobivanje osnovnih podataka o potencijalnim čvorištima veliki izazov koji otežava ulaganja.

To uključuje otkrivanje ima li prosječno odmorište uz cestu jedan rasvjetni stup ili dovoljno kablova koji se spajaju na širu mrežu. Čvorišta često zahtijevaju dodatnu električnu podstanicu, koja visoki napon pretvara u niski.

Proces zatim uključuje zahtjeve tvrtkama za distribuciju električne energije da instaliraju više kapaciteta.

- Ponekad moramo fizički poslati poštu - rekao je Peter Badik, suosnivač tvrtke za punjenje električnih vozila Greenway Network, koja je postavila 1300 punjača za električna vozila u Slovačkoj, Hrvatskoj i Poljskoj.

Čelnici u industriji rekli su da su ciljevi EU-a postavljeni nisko i stoga će vjerojatno biti ispunjeni, ali da možda neće zadovoljiti potražnju za rastućim voznim parkom električnih automobila, a posebno kamiona.

Postoji snažan poticaj industrije za izgradnju čvorišta za električne automobile, ali još ne za kamione i autobuse koji putuju na duge relacije. Oni čine više od 25 posto emisija stakleničkih plinova cestovnog prometa u EU, koji je u cjelini odgovorno za petinu emisija bloka.

BP, koji očekuje globalno postavljanje više od 100.000 stanica za punjenje automobila i kamiona do 2030. godine, rekao je da samo u Njemačkoj mora imati posla s oko 800 kompanija za električnu mrežu kako bi uspostavio brza čvorišta za automobile i kamione.

Postoji jasna potreba za većom standardizacijom zahtjeva za punionice, slažu se kompanije za punjenje električnih vozila. Mattera iz ChargeUp Europe dodala je da će smjernice Komisije vjerojatno pomoći članicama EU da se usklade budući da stopa novih projekata varira u regiji.

25. travanj 2024 19:37