Život
StoryEditor

Elon Musk je prvi čovjek koji je uspio izgubiti 200 milijardi dolara

04. Siječanj 2023.
Elon Musk

Zbog rastućeg nepovjerenja investitora, ali i loših makro-ekonomskih pokazatelja, teško da će milijarder uspjeti vratiti svoje izgubljeno bogatstvo

Posljednjih nekoliko mjeseci, oči publike uprte su u ekscentričnog milijardera Elona Muska koji je akvizicijom Twittera napravio potpuni kaos i na dnevnoj bazi punio stupce svjetskih medija i platformi. Iako se doima da Musk u toj medijskoj pažnji uživa, vjerojatno ni njemu naročito dobro sjela posljednja vijest o gubitku 200 milijardi dolara svoje neto vrijednosti.

Zbog niza kontroverznih odluka, vlasnik Tesle, SpaceX-a i trenutni izvršni direktor Twittera službeno je postao prva osoba u povijesti koja je izgubila toliku golemu količinu novca, a taj pad prouzrokovao je i pad cijena dionica Twittera za 56 posto. Kako prenosi HypeBeast, Muskovo bogatstvo svoj je vrhunac od 340 milijardi dolara doseglo 4. studenog 2021., a titulu najbogatije osobe na svijetu držao je do konca prošle godine kad ju je preuzeo izvršni direktor LVMH-a Bernard Arnault.

Loše prognoze

Tijekom 2021. uživao je u velikim poslovnim uspjesima i to posebno Tesle, lidera u industriji električnih vozila koji je tad premašio tržišnu kapitalizaciju od bilijun dolara te se tako pridružio gigantima poput Applea, Microsofta, Amazona i Googleove matične kompanije Alphabet. Međutim, od preuzimanja Twittera stvari su krenule nizbrdo, a Teslu počeo ugrožavati rast konkurencije.

Zbog nepovoljnih trendova, Musk je smanjio cijenu električnih automobila u Americi, a navodno je i drastično smanjena proizvodnja u Šangaju. I dok investitori pritišću kompaniju kojoj je ugrožena dominantna pozicija na tržištu, korisnici su praktički natjerali Muska da se povuče s platforme što je on i obećao, ali čim nađe zamjenu.

Prošle su godine dionice Tesle pale za 65 posto, a vlasnik je većinu svojih prodao ne bi li namaknuo pare za kupovinu Twittera. Dodaju li se ranijim Muskovim zaduženjima činjenice da je vrijednost dionica svih njegovih kompanija pala, a da makro-ekonomski pokazatelji ne najavljuju procvat već, posve suprotno, krizu na tržištu, doista je upitno hoće li milijarder uspjeti vratiti makar dio izgubljenog bogatstva ili potonuti još dublje.

 

25. travanj 2024 21:40