Život
StoryEditor

Poražavajuće izvješće: Žene nisu ravnopravne ni u jednoj zemlji svijeta

08. Ožujak 2024.
Iako bi zbog rodne ravnopravnosti, odnosno izjednačavanja pozicije muškaraca i žena globalni BDP narastao najmanje 20 posto, ni jedna zemlja, pa ni one najbogatije, ne pružaju ženama iste prilike kao muškarcima

Svega tri dana prije Međunarodnog dana žena, točnije 5. ožujka, Svjetska je banka predstavila svoje godišnje izvješće o poziciji žena na tržištu rada – „Women, Business and The Law 2024.“  koje je pokazalo da su rodne razlike veće nego se ranije smatralo.

Iako bi zbog rodne ravnopravnosti, odnosno izjednačavanja pozicije muškaraca i žena globalni BDP narastao najmanje 20 posto, ni jedna zemlja, pa ni one najbogatije, ne pružaju ženama iste prilike kao muškarcima. Za razliku od dosadašnjih istraživanja, u ovogodišnje su uključena dva nova indikatora – sigurnost žena i pristup usluga brige o djeci, ali i pravna ravnopravnost, odnosno zakonska zaštita.

Neravnopravnost po svim kriterijima

Kako se pokazalo, zakoni su jednaki u sve, ali samo u teoriji. U praksi, žene ostvaruju 64 posto zakonske zaštite koju imaju muškarci što je manje od ranije procijenjenih 77 posto. U desetom izdanju izvješća Svjetske banke izneseni su poražavajući podaci i kad je riječ gendar pay gapu ili razlikama plaća muškaraca i žena.

Na globalnoj razini, na svaki dolar koji zaradi muškarac, žene zarade 77 centi. Od 190 zemalja, 98 ih je propisalo zakone koji se tiču ravnopravnosti plaća, a samo 35 posto ima konkretne mjere i mehanizme kojima se diskriminacija uistinu sprječava.

Kad je o sigurnosti riječ, žene ostvaruju jedva trećinu potrebne zakonske zaštite od nasilja u obitelji, seksualnog uznemiravanja, sklapanja dječjih brakova i femicida. Iako 151 država, pokazuje izvješće, ima zakone kojima se brani seksualno uznemiravanje na radnom mjestu samo 30 (!) ima zakone koji ga zabranjuju na javnim mjestima. Kad je pak riječ o dostupnosti usluga brige o djeci, situacija nije nimalo bajna.

U usporedbi s muškarcima, žene u prosjeku potroše dva i po sata više na (neplaćenu) brigu o djeci, manje od polovice ispitanih zemalja pruža financijski potporu ili porezne olakšice roditeljima s malom djecom, dok manje od trećine ima standarde kvalitete za usluge brige o djeci. Kako se zaključuje u izvješću, globalna ekonomija raste izuzetno sporo, a žene imaju moć ubrzati rast.

– Svijet si naprosto ne može priuštiti da polovicu svog stanovništva drži po strani. Naše kćeri jesu spremne i sposobne učiniti svijet boljim mjesto – ako im se maknemo s puta – poručuju iz Svjetske banke.

22. travanj 2024 21:18