Život
StoryEditor

U Kini se na internetu počeo cenzurirati i pesimizam

14. Prosinac 2023.
Kina, cenzura

Kina i cenzura idu ruku pod ruku i na to su svi već navikli. Međutim, nova meta kineske vladine represije na internetu je sadržaj koji promiče – pesimizam.

Nove smjernice koje je nedavno objavila kineska Uprava za kibernetički prostor ciljaju na ‘obmanjujući sadržaj‘ koji promiče ‘netočne vrijednosti‘, prenosi South China Morning Post. Još u ožujku ove godine, vladina je agencija objavila kako će se usredotočiti na uklanjanje internetskog sadržaja koji nije u skladu s vladinim vrijednostima. Svi ovi cenzorski napori dio su šire kampanje pod nazivom ‘Qing Lang‘ koja se provodi zadnje tri godine i kojoj je cilj obuzdati negativne aspekte društvenih medija.
Prethodno je bila usmjerena na stvari poput ograničavanja toksičnih kultura obožavatelja a najnovija verzija uključuje nova ograničenja vezana uz pesimizam.

Samo između 2021. i 2022. u Kini je ugašeno 10.500 internetskih stranica, izbrisano je 1,35 milijardi računa te je izbrisano 76 milijuna poruka, zbog kršenja kineskih suludih internetskih zakona.

Ovaj novi pokušaj kontrole na društvenim mrežama usmjeren je na posrnulo gospodarstvo zemlje, a mladi, pretežito generacija Z, svoje nezadovoljstvo upravo iskazuju online. Posrnulo gospodarstvo posebno je utjecalo na mlade Kineze, a podaci pokazuju da je nezaposlenost mladih u Kini na rekordnim razinama, a na proljeće je iznosila 20 posto.  Brojke su bile toliko loše da ih je vlada odlučila jednostavno prestati dijeliti a u kolovozu je juan pao na najnižu razinu u 16 godina u odnosu na dolar.

Nema talasanja

Čak i prije nego što je nezaposlenost postala neobuzdana, kineski mladi radnici počeli su se buniti protiv prevladavajućih karijerističkih stavova, pa su pokrenuli pokret naziva ‘lying flat‘ koji odbacuje materijalna postignuća. U isto vrijeme, obrazovana mladež također muku muči s pronalaskom posla a oni koji ga pronađu, često u tom korporativnom kontroliranom svijetu ne nalaze svoju svrhu, pa je aktualan i pokret naziva ‘Kong Yiji long gowns‘, ili Kong Yijieva duga haljina koja predstavlja obrazovane ljude, a  koju studenti ‘odbacuju‘ kako bi radili niskokvalificirane poslove koji im pružaju smisao i zadovoljstvo.

Sada, svi ti koji izražavaju nezadovoljstvo gospodarstvom ili poslom i koji stvaraju takav sadržaj na društvenim mrežama zapravo krše vladinu politiku. Također, mnogi uklonjeni videozapisi su bili vezani uz sektor nekretnina koji je u Kini u velikim problemima. Mnogi su platili predujmove za stanove koji nikada nisu bili dovršeni, a kada su to objavili, sve je netragom nestalo.

Neki od najčešće dijeljenih videozapisa odnosili su se na par u pokrajini Henan koji je postajao sve očajniji i koji je od investitora pokušao vratiti svoj predujam kuću. Kada je par pokušao vratiti svoj novac, izvođač  ih je napao, a paru  su suspendirani svi računi na društvenim mrežama.

U priopćenju Cyberspace Administration također su detaljno navedene i druge vrste objava koje su podložne cenzuri, uključujući neprihvatljive objave o braku, osobnim financijama i povijesti, kao i sadržaj koji promiče ‘pogrešne vrijednosti karijere‘ i ‘ekstravaganciju i obožavanje novca‘.

27. travanj 2024 11:02