Znanja
StoryEditor

Izvještaj koji je izazvao paniku i pomutnju

04. Travanj 2013.

Prošli tjedan, na Veliki četvrtak, američko ministarstvo poljoprivrede je izdalo USDA izvješće koje je izazvalo pomutnju i paniku nakon čega su svi napustili svoja radna mjesta, te otišli kući na dugi vikend proslaviti Uskrs.

Bilo je zanimljivo gledati kako je navedeni izvještaj izazvao pad cijena robe na burzi, pa je tako cijena soje u par sati pala nevjerojatnih 18 USD/st što u konačnici iznosi skoro 20 USD/T.Trgovci su čekali ‘pravu priliku‘, te su mahnito kupovali razne robe na burzi po prihvatljivim cijenama. CME je u petak bio zatvoren, dok je ponedjeljak za njih bio radni dan.

Glavni razlog pada cijene kukuruza je neočekivan porast proizvodnje i zalihe američkog kukuruza i sojinog zrna što neće izazvati nestašicu u opskrbi ovih roba kao što je bilo za očekivati.Prošloga tjedna zabilježen je veći plasman kukurza na tržištu stoga su vjerojatno samo proizvođači imali informaciju u stanju zaliha dok su ostali bili zabrinuti, te su bili voljni plaćati više kako bi osigurali potrebne količine robe.

Prošlotjedni izvještaj je sve iznenadio i oduševio, pa je o ostalim čimbenicima kao što su o vremenska prognoza, izvještaji o izvozu, itd bilo malo govora jer su svi samo diskutirali o količinama zalihama pojedinih roba.

Razlog pada cijene sojinog zrna i sojine sačme je isti kao i za kukuruz. Zalihe soje su više nego proteklih nekoliko godina što je rezultiralo trenutačnom korekcijom cijena. Iako se očekuje nešto manje posađenih usjeva očekuje se da će ukupna proizvodnja u 2013.godini limitirati pad cijene navedenih roba.

Stručnjaci smatraju da kratkoročno možemo očekivati dodatni pad cijene za cca.20 USD/T dok se dugoročno ne očekuje značajnija korekcija cijene radi ove posljednje korekcije cijena starog uroda soje. Kao i u slučaju soje, za očekivati je daljnji pad cijene starog uroda kukuruza dok se za novi urod ne očekuje slabljenje cijena. Na tržištu peruanskog ribljeg brašna nije bilo burno, te nije bilo nekih događanja. 

Iva Marđetko Mateš, Vajda-elvit

28. travanj 2024 18:17