Znanja
StoryEditor

Kako ‘ispričati nešto o sebi‘ na poslovnom intervjuu

29. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Svatko se priprema za poslovne razgovore na svoj način. Kandidati većinom naprave istraživanje o tvrtki i pripreme životopis.

Međutim, česta je pojava da se kandidati ‘zalede‘ kada ih se pita da ispričaju nešto o sebi. Obično se pristojno nasmiju i počnu zamuckivati, a to im ne ide u prilog.

Budući da poslodavci nisu jako dugo koncentrirani, zapravo vam treba dobra priprema i jasna strategija.

Kako to postići? Donosimo tri načina kako možete odgovoriti na pitanje o svojim vještinama, strastima i slično.

Ispričajte priču

Ništa nije gore od slušanja nepovezanih tvrdnji o kvalifikacijama, koje obično zvuče kao floskule. Umjesto toga, ispričajte priču o svojoj karijeri. Ispričajte o priznanjima na prošlim radnim mjestima ili o vlastitim talentima i vještinama koje su povezane s radnim mjestom kojeg želite. Pokušajte pokazati da ne mislite da je to još jedan u nizu poslova, već pozicija za koju ste zaista zainteresirani i prema kojoj dijelite strast.

Uključite i tvrtku u svoju priču

Nije dovoljno samo pričati o sebi i svojim interesima – u govoru objasnite kako mislite pridonijeti tvrtki. Inspiraciju možete pronaći u izjavama za javnost, na društvenim mrežama, ali i iz vlastitih iskustava. Na taj ćete način pridobiti povjerenje poslodavaca i na vas će gledati kao na investiciju, a ne kao običnog zaposlenika.

Neka bude kratko i slatko

Neka vaš govor traje između 60 do 90 sekundi. Za to vrijeme možete nabrojati najvažnija postignuća u karijeri, a onda u 20 sekundi objasnite kako možete pridonijeti kompaniji. Na intervju ste pozvani s razlogom i već imaju neke informacije o vama pa nema potrebe da sve ponavljate u detalje. Odaberite ono najvažnije, odnosno informacije koje će vas prikazati u najboljem svjetlu.

Nemojte zanemariti utjecaj dobre pripreme. Kada vas zamole da ispričate nešto o sebi, imate fantastičnu šansu da zaokupite pažnju i istaknute se u gomili intervjua.

27. travanj 2024 15:09