Znanja
StoryEditor

Povoljne cijene unatoč skraćenom radnom tjednu

11. Srpanj 2013.

Prošlog tjedna u Americi se sve zatvorilo u četvrtak 4.srpnja, te je mnogo poduzeća spojilo četiri dana.

Na tržištu kukuruza cijene novog uroda su krenule prema korekciji no cijene starog uroda su se istovremeno okrenule prema gore. Kupci koji ne mogu čekati novi urod morati će platiti više kako bi se domogli robe.Trenutačno je vremenska prognoza povoljna za usjeve kukuruza dok se izvještaji o stanju usjeva kukuruza također poboljšavaju iz tjedna u tjedan. Izgleda da se kasna sadnja kukuruza pokazala kao manji problem iako su mnogi predviđali drugačije.

Za stare usjeve sojinog zrna prošli tjedan je bio povoljan iako se nije puno toga događalo radi kraćeg radnog tjedna u Americi.Vremenske prilike za sojinu sačmu su također iznimno povoljne za veći dio Amerike što vrijedi i za izvještaj o stanju usjeva soje. Većina stručnjaka smatra da će cijene starog uroda soje ostati vrlo visoke no istovremeno postoji mnogo prostora za cijene novog uroda koje bi trebale bitno pasti. Postoje naznake da će cijene sojinog zrna i soje pasti za cca. USD 30 m/t.Današnja cijena GMO FREE sojine sačme sa minimalno 45,5 posto proteina na Chicago Mercantile Exchange-u kreće se oko 4,70 kn/kg + PDV što je najviša cijena u proteklih godinu dana.Iako je bilo naznaka da će brod sa genetski modificiranom sojinom sačmom sredinom srpnja stići u Rijeku, pokazalo se da je potreban dodatan vremenski period kako bi domaći uvoznici ishodovali sve potrebne dozvole za uvoz i stavljanje na tržište genetski modificirane sojine sačme.Do daljnjega će Hrvatska svoje potrebe za sojinom sačmom namirivati iz luke Koper u kojoj je moguće tovariti gmo i gmo free sojinu sačmu.

Cijene ribljeg brašna u Peruu i Čileu kontinuirano padaju. Prema izvješćima o trgovanju većina trenutačne prodaje je bazirana na malim lotovima koji mogu pokriti trenutačnu potražnju, te pričekati daljnji pad cijena na tržištu.Ovisno o izvještaju koji čitate procijenjene zalihe ribljeg brašna kreću se od 200.000 mt do 300.000 mt, no većina izvještaja sklonija je brojci od 300.000 mt.Još je preostalo oko 200.000 mt ulova do ispunjenja kvote koja ističe 31.srpnja što će dodatno povećati zalihe za 50.000 mt ribljeg brašna.31.kolovoza na sjeveru završava ulov za koji preostaje još 350.000 mt koji će biti pretvoren u novih 80.000 mt ribljeg brašna.Proizvođači se nadaju interesu za ribljim brašnom narednih dana prije nego što zalihe dodatno porastu, a cijene se strmoglave prema dolje.Iz Kine dopiru glasine o prodaji ribljeg brašna po čak 50 USD/mt nižoj cijeni što će prouzročiti gubitke za kineske uvoznike no istovremeno je bolje riješiti se starih zaliha prije nego što cijene još dodatno padnu.

Iva Marđetko Mateš, Vajda Elvit

28. travanj 2024 07:00