1000 Najvećih
StoryEditor

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb: Predvodnica u primjeni naprednih rješenja u liječenju karcinoma

26. Lipanj 2023.
Kao medicinska ustanova s najnaprednijim liječenjem karcinoma u jugoistočnoj Europi Radiochirurgia Zagreb raspolaže vrhunskom opremom za dijagnostiku i liječenje karcinoma uz pomoć stereotaksijske radioterapije - radiokirurgije i kirurgije
Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb velikim koracima nastavlja prema ostvarenju svojih dvaju najvažnijih ciljeva: preokretanju vrlo negativne stope smrtnosti od karcinoma u Hrvatskoj i pridonošenju da karcinom od smrtonosne bolesti postane kronična

S više od 7000 pacijenata liječenih od raka i više od 90.000 pregledanih slučajeva Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb velikim koracima nastavlja prema ostvarenju svojih dvaju najvažnijih ciljeva: preokretanju vrlo negativne stope smrtnosti od karcinoma u Hrvatskoj te pridonošenju da karcinom od smrtonosne postane kronična bolest. Od osnutka 2016. godine do danas povećala je svoje kapacitete više nego dvostruko te je od poliklinike 2019. postala specijalna bolnica. Kao medicinska ustanova s najnaprednijim liječenjem karcinoma u jugoistočnoj Europi raspolaže vrhunskom opremom za dijagnostiku i liječenje karcinoma s pomoću stereotaksijske radioterapije - radiokirurgije i kirurgije.

Uvijek prvi

Stručni tim Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb sastoji se od vrhunskih hrvatskih i međunarodnih kirurga, onkologa, radiologa i medicinskih fizičara s višedesetljetnim iskustvom. Sjedište joj je u gradu Svetoj Nedelji, poznatom po inovativnom poduzetništvu. Inovativnost i primjena suvremene tehnologije nezaobilazan su dio poslovanja i Radiochirurgije Zagreb, od osnutka predvodnice u primjeni naprednih postignuća u liječenju i novih tehnoloških rješenja. Tako je prva u Hrvatskoj i susjedstvu uvela suvremenu adaptivno-hibridnu kirurgiju, koja spaja klasičnu kirurgiju i radiokirurgiju.

Prva je u Hrvatskoj i šire počela također sa zračenjem za vrijeme operacije, odnosno postupkom IORT s pomoću kojega se, primjerice, uspješnije liječi rak dojke ili jetre. Olakšava se ujedno liječenje bolesnicima koji nakon operacije ne moraju nastaviti radioterapiju, a znatno je smanjen i broj radioterapijskih tretmana. Pri izvođenju tog zahvata korišten je Intrabeam, sustav kojim se ležište tumora zrači neposredno nakon odstranjivanja. Tim iznimno točnim tretmanom u zračenju povećava se učinkovitost i što je više moguće štite okolno tkivo i važni organi poput pluća i srca. Budući da je Radiochirurgia Zagreb opremljena za liječenje većine karcinoma, za neke je karcinome u svijetu među najboljim medicinskim ustanovama, kao što je liječenje inoperabilnoga, lokalno uznapredovaloga karcinoma gušterače.

Nevjerojatni rezultati skupine pacijenata te bolnice predstavljeni su na Međunarodnom kongresu stereotaksijske radiokirurgije u Rio de Janeiru, a u publikaciji ‘Current Oncology‘ objavljeno je istraživanje prema kojem je Radiochirurgia Zagreb prva na svijetu uspjela točno izmjeriti gibanje gušterače tijekom zahvata. Tako se omogućuju visoke doze zračenja s najvišim stupnjem točnosti u tom tretmanu.

Metode liječenja

Pacijentima Radiochirurgije Zagreb višestruko je povećana stopa preživljavanja – u nekim slučajevima produljuje se s nekoliko mjeseci na više od četiri godine. Takav ishod smatra se najboljim u svijetu u liječenju neoperabilnoga, lokalno uznapredovaloga raka gušterače. A budući da je temelj suvremene dijagnostike tehnologija, Radiochirurgia Zagreb raspolaže najnaprednijim MR uređajem Vida jačine tri tesla, posebno namijenjenim onkologiji. Taj uređaj omogućuje snimanje kad je pacijent u općoj anesteziji i kombinira se s najnovijim PET-CT molekularnim simulatorom.

Metoda liječenja kojom se koriste u Radiochirurgiji Zagreb, stereotaksijska radiokirurgija, izniman je pomak u liječenju raka jer omogućuje zahvat na mjestu tumora koji nije moguće obaviti uobičajenim kirurškim metodama. Zapravo, sve se više upotrebljava i u operacijama koje se obavljaju klasičnom kirurgijom. Tumor se cilja submilimetarskim preciznim visokoenergetskim zrakama i liječi bez rezova, krvi i ozbiljnijih popratnih pojava. Bolesnici se nakon zahvata odmah otpuste kući te se vrate kad im je dogovoren idući tretman u bolnici. Specijalna bolnica posjeduje i PET magnet, prvi na ovim prostorima koji prati učinak terapije na tumor. Radiochirurgia Zagreb postala je tako vrhunski dijagnostički centar na svjetskoj razini.

Za tretmane se upotrebljavaju dva radiokirurška sustava, Varian Edge i CyberKnife S7, koji se koristi umjetnom inteligencijom. CyberKnife S7 sâm je vrh svjetske tehnologije za liječenje nekih oblika raka, poput raka pluća, najraširenijeg oblika raka u Hrvatskoj. Upravo se zahvaljujući sustavu CyberKnife S7 Radiochirurgia Zagreb našla na popisu deset svjetskih i europskih centara koji posjeduju obje vodeće tehnološke platforme za liječenje karcinoma submilimetarski preciznim zračenjem. Kako bi se postigli najbolji rezultati u liječenju, primjenjuje se i hibridna kirurgija, odnosno operira se primjenom klasične kirurgije i radiokirurgije. Pri tome je radiokirurgija, za razliku od kemoterapije koja djeluje na cijeli organizam i utječe na bolesnikovo psihofizičko stanje, lakši zahvat koji uništava tumor bez rezanja.

Kod stereotaksijske radiokirurgije snopovi visokoenergetskih zraka uništavaju tumor na staničnoj razini, a CyberKnife S7 s pomoću umjetne inteligencije rješava primarna i metastatska sijela bolesti glave, toraksa i abdomena. Varian Edge i CyberKnife S7 omogućuju zračenje mjesta tumora i primjenu manje tretmana za odstranjivanje uz najmanju moguću dozu zračenja kojoj je izloženo okolno zdravo tkivo. Radiochirurgia Zagreb ima i uređaj Illumisite koji otkriva tumor pluća manji od osam milimetara. Riječ je o revolucionarnoj tehnologiji koja omogućava da se može doći i do najudaljenijih dijelova pluća putem bronhoskopa te uzeti uzorak tkiva kako bi se potvrdio karcinom i kako bi se krenulo s liječenjem dok je karcinom u najranijoj mogućoj fazi.

Očekuje se da će se u idućih deset godina primjena stereotaksijske radiokirurgije za karcinome mozga povećati za više od 100 posto i tijela za 150 posto. Budući da je radiokirurgija najuspješnija kad se tumor otkrije u ranoj fazi, potrebna je osviještenost pacijenata o redovitim pregledima. Na njima Radiochirurgia Zagreb upotrebljava CT uređaj ultraniske doze zračenja i MR uređaje snage tri tesla koji točno mogu otkriti početno stvaranje karcinoma u tijelu.

Vrhunski stručnjaci

Radiochirurgia Zagreb, na čijem je čelu doktor Dragan Schwarz, postala je lani najveća privatna ustanova u Hrvatskoj - ostvarila je prihod od 21,33 milijuna eura, što je povećanje od 18,94 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena je i neto dobit od 6,95 milijuna eura dok je plaća zaposlenika dvostruko veća od prosjeka branše. Dosad je u nju uloženo više od 30 milijuna eura, ponajviše u tehnologiju. U Radiochirurgiju Zagreb može se doći s uputnicom Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje koja pokriva radiokirurške tretmane, a omogućeno je i besplatno drugo mišljenje. Besplatno se u specijalnoj bolnici od tumora liječe i djeca iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Bolnica zapošljava više od 70 djelatnika. U stručnom se timu Radiochirurgije Zagreb nalaze i brojni poznati domaći liječnici, primjerice, prof. dr. sc. Josip Paladino, prof. dr. sc. Marko Jakopović, prof. dr. sc. Damir Vrbanec, prim. dr. sc. Robert Šeparović, prim. dr. Mladen Solarić, prim. dr. sc. Hrvoje Šobat, doc.; prof. dr. sc. Dragan Schwarz (ravnatelj), dr. sc. Hrvoje Kaučić, prof. dr. sc. Leonardo Patrlj, prof. dr. sc. Igor Nikolić, dr. sc. Stipislav Jadrijević, doc.; prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak i ​Ivo Pedišić, dr. med., te jedan od najboljih svjetskih radiokirurških fizičara prof. dr. sc. Andreas Mack sa Sveučilišta u Zürichu. Stručnjaci Radiochirurgije Zagreb upozoravaju posebno na to da simptomi ovise o vrsti karcinoma te da se neki pojavljuju tek kad su u poodmakloj fazi, poput karcinoma prostate. Važno je stoga doći na preventivne preglede, pri čemu su posebno korisni nacionalni programi ranog otkrivanja raka pluća, dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

27. travanj 2024 06:40