Hrvatska
StoryEditor

Blokada granica zbog izbjegličke krize mogla bi nas koštati preko 1,6 milijuna eura na dan

22. Rujan 2015.
Piše:
Miro Soldić

Apeliramo na donositelje odluka da granice budu otvorene za poduzetnike kako bi se izbjegla katastrofa za gospodarstvo koje i ovako ne stoji dobro – poručio je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije sa konferencije za novinare sazvane povodom izbjegličke krize.

Objasnio je kako su sazvali izvanrednu presicu zbog brojnih poziva naših tvrtki zabrinutih za izvoz u Srbiju među kojima su Agrokor, Atlantic, Kraš, AD Plastik, Končar i dugi. Svi oni alarmirali su na katastrofalne posljedice koje bi prekid trgovine izazvao.

Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, je upozorio kako bi u slučaju potpune blokade granice, šteta za gospodarstvo mogla iznositi preko 1,6 milijuna eura po danu jer toliko robe dnevno izvozimo u Srbiju i Mađarsku.

- Hrvatske tvrtke do sada su u Srbiju investirale 683 milijuna eura, a Srbi kod nas samo 8 milijuna, prijeti realna opasnost da sve te investicije budu blokirane ako se ostvare glasine koje smo čuli od naših partnera iz Srbije, a koji tvrde da se srbijanska vlada sprema na još oštrije mjere prema Hrvatskoj – istaknuo Škorić, dodavši kako preko 1000 naših kompanija izvozi u Srbiju.

Zaher je naglasio kako pitanje štete ne završava samo na cijeni izvozne robe, već bi se moglo preliti i na sklopljene sporazume o trgovine, odnosno kompletne odnose dvaju zemalja koji su se tek nedavno normalizirali.

- Razumijemo brigu za izbjeglice, ali treba očuvati poslovanje. Zatvaranje robnih tokova prema Srbiji izaziva štetu i tvrtkama koje posluju sa Bugarskom, Rumunjskom i drugim zemljama prema istoku – kazao je Zaher, i još jednom apelirao na vlade obaju država da ne donose brzoplete i nepromišljene odluke.

Mijo Batinić iz Kraša požalio se kako bi blokada granica prema istočnim susjedima bila pogubna za konditorsku industriju jer samo Kraš godišnje izveze 2000 tona robe u vrijednosti od 10 milijuna eura na ta tržišta.

Vinko Štefanić iz Končara osvrnuo se i na indirektne posljedice koje bi blokada mogla imati, budući da je njegova tvrtka u Srbiji vezana ugovorima prema kojima su predviđeni penali za neizvršavanje obveza, a o tom tržištu ovise i za uvoz nekih sirovina.

29. travanj 2024 08:27