Hrvatska
StoryEditor

Bodljikava žica - Bude li zatrebala, dio će isporučiti Reta i Tofrado

21. Listopad 2015.

S obzirom na to da se situacija s izbjegličkim valom koji prolazi kroz Hrvatsku iz dana u dan mijenja, nije isključen scenarij da se ogradi granica sa Srbijom.

Ako Slovenija ili Austrija budu drastično reducirale priljev migranata, a oni nastave dolaziti u ovolikom broju preko Srbije, i Hrvatska će morati ograničiti njihov priljev ako ne želi, kako kaže premijer Zoran Milanović, postati ‘hot spot‘. Navodno postoje planovi za dizanje ograde prema Srbiji, čija bi gradnja trajala nekoliko tjedana. Osim eventualne gradnje zida tražena roba sigurno će biti bodljikava žica.

U Hrvatskoj postoji vrlo malo proizvođača takve i slične žice, a među najvećima su Reta iz Karlovca pa Tofrado iz Pleternice. U Reti, koja svojom žicom opskrbljuje velike trgovačke lance poput Bauhausa i Peveca te dio izvozi, kažu da bi s obzirom na postojeće ugovore mogli isporučiti 30 do 35 kilometara bodljikave žice na tjedan. U Tofradu bi u slučaju povećane potražnje i radom u dvije smjene mogli isporučiti 12 kilometara bodljikave žice na dan.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Lidera.

18. travanj 2024 18:30