Hrvatska
StoryEditor

Damir Boras zaustavio promet, pa zasjeo u rektorsku fotelju

14. Listopad 2014.

Svečanom inauguracijom u dvorani Hrvatskog narodnog kazališta na mjesto novog rektora Zagrebačkog sveučilišta i službeno je zasjeo prof.dr.sc Damir Boras. Među par stotina uzvanika na ceremoniji su se našli i najviši državni dužnosnici, poput predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, potpredsjednike vlade Branka Grčića i Vesne Pusić, ministra obrazovanja Vedrana Mornara, te neizostavnog Milana Bandića...

Stotinjak metara dugi mimohod iz zgrade Pravnog fakulteta do predvorja dvorane HNK zatvorio je promet na nekoliko minuta, no osim izoliranog slučaja jednog prolaznika koji je skup popratio povicima nezadovoljstva - vjerojatno zatečen crnim haljama, medaljonima i žezlima - većina prolaznika nije obraćala previše pozornosti.

U javnosti se ovih dana mogla čuti dosta kritika na trošenje sredstava na ovakav protokol, budući da su se ranije inauguracije odvijale u sveučilišnoj dvorani. Stoga je novi rektor u obrambenom gardu izjavio kako je cijena iznajmljivanje prostora tek 20.000 kuna, što je puno manje nego koliko se uobičajeno traži za najam HNK. Hranom ih je opskrbio Studentski Centar, a vino je poklon Agronomskog fakulteta.

Financijska kriza u zemlji i nedostatak sredstava bio je‘ lajt motiv‘ koji se protezao kroz cijelu inauguraciju. Chopin, Handel, veličanje hrvatske povijesti, zlatni medaljoni, predaja žezla… Sve bi to i imalo više smisla da se nije činilo kako sveučilište želi izvući što više kuna može od države, a svaki govornik želi prebaciti lopticu drugoj instituciji u odgovornosti za posrtanje sveučilišta.

- Sveučilište nije otok. Ono je ovisno o državi i ostalim institucijama, i moramo funkcionirati kao kolektiv da bi uspjeli - na samom početku predstave u HNK izjavio je Enes Midžić, vođa ceremonije i član senata sveučilišta.

Predsjednik RH Josipović pak je suptilno kontrirao mišljenju senata.

–Sveučilište mora biti autonomno. Ono ukoliko želi uspjeti mora moći funkcionirati samostalno od države - kazao je Josipović.

Ministar Mornar u sličnom je tonu naglasio važnost budžeta, te spomenuo da samo Stanford ima veći budžet od njegova ministarstva, ali i jasno poručio rektoru i senatu kako im oni novaca jednostavno ne mogu dati.

Jedini koji nije štedio na obećanjima bio je, po običaju, gradonačelnik Bandić koji je obećao završiti krov Glumačke akademije što prije može.

Damir Boras je na kraju citirao A.B. Šimića i njegovu ‘Opomenu‘, no potpuno je jasno kako nikakve sanjarske metode neće Zagrebačko sveučilište vratiti među top 500 najuspješnijih svjetskih sveučilišta po Šangajskoj listi. Veliki planovi i snovi, 82. rektora po redu, o snazi i relevantnosti Zagrebačkog sveučilišta, neće biti ostvarivi bez pomoći države. To je, čini se, jasno i njemu i senatu. Njihovo lobiranje je već počelo na današnjoj inauguraciji.

20. travanj 2024 01:27