Hrvatska
StoryEditor

Danas se nastavljaju pregovori o novom Zakonu o radu

02. Travanj 2014.
Piše:
liderhrt

Nakon jučerašnjeg višesatnog sastanka socijalnih partnera u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nije postignut dogovor o izmjenama Zakona o radu (ZOR), pa se pregovori nastavljaju i danas, a možda će se produžiti i na idući tjedan. Sporne odredbe su one o radnom vremenu, otkazu i radu preko agencija za zapošljavanje.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić po završetku jučerašnjeg sastanka izjavio je novinarima da se pregovori nastavljaju, te da vjeruje kako će se pronaći pravo rješenje za hrvatsko tržište rada. Razgovaramo o paketu i nizu mjera koje bi trebalo promijeniti u novom ZOR-u tako da o pojedinostima ne možemo govoriti dok ne izađemo sa zajedničkim prijedlogom, rekao je Majetić. Upitan kada bi pregovori mogli završiti Majetić kaže kako očekuje da bi u idućih deset dana ZOR mogao biti spreman za drugo čitanje.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel naveo je da su pregovarači donekle približili stajališta. Ne možemo još izlaziti s detaljima u čemu smo se približili, kao ni o onome zbog čega ćemo se možda razići. Govorimo o paketu i ako bude mogućnosti bit će zajednički usuglašen, uz mogućnost da ona strana koja ga ne želi prihvatiti to i kaže, rekao je. Upitan odustaju li sindikati od dijela svojih zahtjeva, Novosel je rekao da su spremni na kompromis, budući da žele doći do dogovora. Sindikati su spremni na odstupanja, ali ne pod bilo kojim uvjetima, naglasio je.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je kako su do sada za neka sporna pitanja u ZOR-u našli kompromisna rješenja, a u nekima još uvijek ne. No, nema konsenzusa pod svaku cijenu, niti ćemo prodati interese radnika kako bismo postigli dogovor i da bi politika bila zadovoljna, istaknuo je Sever.

30. travanj 2024 07:15