Hrvatska
StoryEditor

Darko Horvat: Ukidamo najviši porez na dohodak od 40 posto!

23. Svibanj 2016.

Iako su izvoznici bili u prvom planu tijekom 11. konvencije hrvatskih izvoznika, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je kako će Vlada sigurno ukinuti porez na dohodak od 40 posto

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je tijekom panela ukidanje najviših poreznih opterećenja na dohodak. Riječ je o stopi porezivanja od 40 posto, a ministar je tijekom 11. konvencije hrvatskih izvoznika poručio kako je to "sigurno".

Tragom te vijesti, kontaktirali smo i ministra financija Zdarvka Marića koji ipak nije htio komentirati Horvatovu najavu. Ono što je poznato, a i potvrđuju izvori iz ministarstva financija, dok se ne napravi cjelokupna dubinska analiza poreznog sustava, konkretnih odluka o eventualnom ukidanju ili uvođenju poreznih stopa i mjera za sada nema.

Orešković i Marić ukidaju porez na dohodak od 40 posto?

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago je za Lider rekao kako je jedno od ključnih pitanja za izvoznike pitanje transparentnosti HNB-a koji je svojom politikom održavanja tečaja kune izvoznicima umanjio prihode do 50 posto.

Digitalna ekonomija raste do sedam puta brže od ostatka industrije i gospodarstva

- Nama je politika tečaja potpuno nerazumljiva i neočekivana. U situaciji kad očekujete da kuna slabi, ona jača. Za to nema nikakvog razloga. Kuna je oko Uskrsa odjednom ojačala za 2,5 posto i nama oduzela 50 posto dobiti. Nejasan je, pritom, kakav je tu kriterij, možda je on tu proizvoljan. Ako postoji kriterij, molim da se objavi. Bilo bi dobro da se to demistificira, to je pitanje transparentnosti HNB-a oko kojeg se vrti cijela priča, rekao je za Lider Bago.

Orešković: Cilj je ubrzati rast gospodarstva na 2,5 i više posto, a ključnu ulogu imat će izvoznici

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata je Lideru izrazio zabrinutost da će utrka za konkurentnošću dovesti do rušenj cijene rada, što je jedna od značajki strategije "olakšavanja poslovanja" koju je najavio premijer Tihomir Orešković.

21. travanj 2024 17:34