Hrvatska
StoryEditor

Energetski institut Hrvoje Požar izradit će studiju o razdjelnicima

08. Travanj 2016.

Analizirat će se postojeće stanje, utvrditi razlozi problema vezanih uz razdjelnike topline, te dati preporuke za unaprjeđenje sustava i otklanjanje uočenih problema

U Ministarstvu gospodarstva održan je sastanak radne skupine za rješavanje problematike razdjelnika topline na kojemu je dogovoreno da će Energetski institut Hrvoje Požar izraditi studiju, čiji je osnovni cilj unaprjeđenje uvođenja sustava individualnog mjerenja potrošnje toplinske energije, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva.

Izrada studije  povjerena je institutu kao neovisnom stručnom tijelu, a pri izradi će pomoći članovi radne skupine dostavom raspoloživih podataka i pružanjem informacija o uočenim problemima, kao i ponudom rješenja. Po izradi studije dat će i prijedloge eventualnih poboljšanja.

Analizirat će se postojeće stanje, utvrditi razlozi problema vezanih uz razdjelnike topline, te dati preporuke za unaprjeđenje sustava i otklanjanje uočenih problema, kaže se u priopćenju.

Posebna će se pažnja, kako se dodaje, posvetiti pitanjima kao što su unaprjeđenje načina raspodjele i obračun troškova za isporučenu toplinsku energiju te osmišljavanje sustava kontrole ugradnje i očitanja razdjelnika. Razmatrat će se isto tako prijedlozi adekvatnog ponašanja krajnjih kupaca kako bi razdjelnici ispunili svoju svrhu na najefikasniji mogući način i slično.

Razmotrit će se i eventualni prijedlozi promjene formule, odnosno unaprjeđenja Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju.

Važna stavka studije bit će edukacija i informiranje javnosti o svrsi i učincima uvođenja razdjelnika topline te pravilnom načinu njihove uporabe.

Radnu skupinu za rješavanja problema oko razdjelnika topline čine predstavnici Ministarstva gospodarstva, Hrvatske energetske regulatorne agencije, Energetskog instituta Hrvoje Požar, znanstvenih institucija (fakulteta), udruga za zaštitu potrošača, tvrtki za ugradnju razdjelnika topline i energetski subjekti, predstavnici stanara te zainteresirani stručnjaci.

Nezadovoljstvo računima za grijanje, nakon što je uvedena zakonska obveza uvođenja razdjelnika, javno su izrazili brojni građani, a o razdjelnicima se raspravljalo i u Hrvatskom saboru.

Profesor sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta Ivica Džeba podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tržištu toplinskom energijom, koji propisuje obvezu ugradnje razdjelnika i Pravilnika o načinu raspodjele i obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju dok je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić  zbog visokih cijena grijanja i problema nakon ugrađenih razdjelnika prozvao bivšu Vladu koja je uvela zakonsku obvezu za ugradnju razdjelnika.

Razdjelnici su uređaji za lokalnu raspodjelu isporučene toplinske energije koji registriraju impulse prema količini potrošene energije na svakom radijatoru u stambenom ili poslovnom prostoru.

Na temelju broja impulsa, ukupna količina toplinske energije isporučene za cijelu zgradu koja je izmjerena na zajedničkom mjerilu, raspodjeljuje se na pojedine krajnje kupce. Ugrađuju se u zgradama u kojima su svi stambeni ili poslovni prostori spojeni na jedno zajedničko mjerilo toplinske energije i u kojima se troškovi toplinske energije dijele razmjerno površini prostora, a ne prema stvarnoj individualnoj potrošnji.

Prema Zakonu o tržištu toplinske energije, razdjelnici ili mjerila toplinske energije i termostatski radijatorski setovi, odnosno uređaji kojima se može podešavati (regulirati) potrošnja toplinske energije, moraju se ugraditi u sve stambene/poslovne prostore spojene na zajedničko mjerilo toplinske energije. Rok do kojih su se ti uređaji trebali ugraditi istekao je 31. prosinca 2015. za zgrade koje imaju više od 70 stambenih/poslovnih prostora, a za one koje ih imaju od 2 do 70 taj rok istječe 31. prosinca 2016. godine.

14. travanj 2024 09:45