Hrvatska
StoryEditor

Forenzika Prima: Tvrtke godišnje zbog prevara izgube više od milijun kuna

31. Svibanj 2016.

Forenzika Prima, prvo hrvatsko društvo specijalizirano za provođenje forenzičkog ispitivanja i nadzora poreznih i računovodstvenih aspekata poslovanja državnih institucija i privatnih društava u novom broju analitičke publikacije analizira rezultate Report to the Nations, godišnjeg izvještaja o prijevarama zaposlenika koje provodi ACFE, najveće svjetsko udruženje računovodstvenih forenzičara.

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 2410 slučajeva prijevara iz cijelog svijeta, a rezultati su vrlo zabrinjavajući. Tako ukupna šteta slučajeva obuhvaćenih istraživanjem iznosi više od 6 milijardi dolara, što po svakoj počinjenoj prijevari prosječno iznosi 150 tisuća dolara, a gotovo četvrtina slučajeva (23%) rezultiralo je štetom većom od milijun dolara.

Diana Antičić, direktorica društva Forenzika Prima sljedećim je riječima prokomentirala rezultate istraživanja:

- Uprave Društava često nastoje uštedjeti na internoj reviziji i ostalim mehanizmima zaštite od prijevara, no brojke iz ACFE-ovog istraživanja pokazuju koliko je takva praksa štetna. Tvrtke koje provode mjere zaštite od prijevara su za 50 posto uspješnije u njihovom ranom otkrivanju, što dovodi do znatnog smanjenja financijskih razmjera štete.

Tri najuspješnije metode otkrivanja prijevare su dojave (39,1%), interna revizija (16,5%) i nadzori od strane uprave (13,4%). Prema rezultatima istraživanja implementacija gore navedenih mjera umanjuje štetu od prijevara za 50%. Društva koja imaju kodeks ponašanja, telefonsku liniju za dojavu sumnjivog ponašanja i adekvatne interne kontrole jedina se mogu efikasno braniti od prijevara. Upravo zbog nedostatka anti-prijevarnih mjera mala su Društva najranjivija na prijevare, pa je prijeko potrebno raditi na edukaciji vlasnika i zaposlenika takvih Društava kako bi bili spremni prepoznati prijevaru u tijeku ili prekinuti planiranje prijevare. Osim edukacije potrebno je promijeniti i način razmišljanja - izdvajanje sredstava za sigurnost Društva mora se gledati kao važna investicija, a ne kao suvišan trošak.

17. svibanj 2024 01:01