Hrvatska
StoryEditor

Hajdaš Dončić: Planiramo nabavu 44 nova vlaka za HŽ Putnički prijevoz

27. Rujan 2013.

Na 50. općoj skupštini Europske zajednice željezničkih i infrastrukturnih poduzeća (CER), koja se danas održava u Zagrebu, raspravlja se o aktualnim temama s područja poslovanja i razvoja europskih željeznica.

Riječ je o redovnom godišnjem sastanku stotinjak generalnih i izvršnih direktora željezničkih poduzeća, koji se obično održava u Bruxellesu, ali je za 50. generalnu skupštinu kao mjesto održavanja izabran Zagreb, a povod je bio ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Hrvatske željeznice članica su CER-a od 2003., a tri neovisne željezničke tvrtke (HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo) primljene su u članstvo početkom ove godine.

Sudionike skupa pozdravio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska izabrana za domaćina skupa.

Ponovio je kako je u tijeku investicijski ciklus u željezničkom prometu, početkom studenog vjerovatno će biti potpisan ugovor s domaćim proizvođačem za nabavu 44 nova vlaka za HŽ Putnički prijevoz.

I predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković kazao je kako su u procesu nabavke 44 vlaka, taj proces je pri kraju i početkom studenog potpisat će se ugovor o nabavi.

Riječ je, kako je kazao, o 32 motorna vlaka, po 16 za gradsko-prigradski i regionalni promet, te o 12 dizel motornih vlakova za regionalni promet.

Končar je nositelj posla, podizvođač je Gredelj i još neke tvrtke, posao će se financirati kreditom uz državno jamstvo, vrijednost posla je 1,6 milijardi kuna, a u tijeku su pregovori oko financiranja.

Prva isporuka je nakon godinu dana, onda ide mjesečna dinamika, a cijela isporuka će trajati za elektromotorne vlakove do kraja 2015., početak 2016., a za dizel motorne vlakove do kraja 2016., kazao je Ratković.

Napominje i kako će se uz to cijelo vrijeme uređivati željeznička infrastruktura te očekuju da će se sa obnovljenom infrastrukturom i novim vlakovima putnicima omogućiti brže i udobnije putovanje.

CER je organizacija koja već 25 godina zastupa interese svoje 82 članice prilikom donošenja odluka i smjernica u europskim institucijama (Europski parlament, Europska komisija, Vijeće ministara).

Članice CER-a predstavljaju oko 71 posto dužine željezničke mreže, 85 posto ostvarenoga željezničkog teretnog prijevoza i više od 96 posto željezničkoga putničkog prijevoza u zemljama EU, EFTA-e i zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u.

Interesi CER-a pokrivaju sva područja politike koja mogu potencijalno utjecati na željeznički prijevoz, od planiranja infrastrukture preko usluga putničkog i teretnog prijevoza, javnih usluga, ekologije, istraživanja i razvoja do socijalnog dijaloga. CER u bliskoj suradnji sa svojim članicama nadzire i vrednuje implementaciju politike.

28. travanj 2024 07:26