Klub izvoznika
StoryEditor

Končar potpisao ugovor o kupoprodaji šest elektrodizelskih motornih vlakova

23. Srpanj 2024.
6. Intenzivno se radi na proizvodnji naručenih tračničkih električnih vozila, razvoju vlakova na baterijski i hibridni pogon i stabilnih energetskih priključaka te na rješenjima s primjenom vodika za proizvodnju električne energije.

Tvrtka Končar Električna vozila potpisala je 23. srpnja 2024. godine sa HŽ Putničkim prijevozom  ugovor o kupoprodaji šest elektrodizelskih motornih vlakova (EDMV DP) koji će zamijeniti nagibne vlakove koji voze između Splita i Zagreba od 2004. godine. Vrijednost ugovora je 57,3 milijuna eura.

Potpisani ugovor je nastavak uspješne aktivnosti Končara na domaćem tržištu za kupca HŽ Putnički prijevoz. EDMV DP i njegovi važni podsustavi rezultat su vlastitog razvoja u čijoj proizvodnji sudjeluje više društava Grupe Končar čime je još jednom potvrđeno da se ova domaća tvrtka može nositi s konkurencijom svjetskih proizvođača tračničkih vozila. Vlak je hibridne izvedbe i na elektrificiranoj pruzi se napaja iz kontaktne mreže, a na neelektrificiranoj pruzi kao izvor energije koristi dva dizel motora ukupne snage veće od 1.2 MW.

Isporukom novih vozila Končar nastavlja trend razvoja proizvoda i rješenja kojima se smanjuje štetan utjecaj na klimu, nudi dugogodišnja održivost proizvoda te digitalizacija okrenuta budućnosti.

- Neprekidnim unaprjeđenjem tehnologija u području mobilnosti doprinosimo jednom od najvažnijih ciljeva Europske unije – uspostavi zelenog i održivog prometa – objavili su iz tvrtke.

06. rujan 2024 21:16