Hrvatska
StoryEditor

HGK: Turizam ostaje ne samo izrazito sezonskog nego i ograničeno prostornoga karaktera

09. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Objektivno je očekivati rast turističkih pokazatelja u Hrvatskoj za ovu godinu od oko 7 posto, procjenjuju iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) na temelju povoljnije sigurnosne situacije u odnosu na neke konkurentske zemlje, povećanu turističku potražnju u svijetu te rezultate turizma za prvih šest mjeseci. Upozoravaju i na činjenicu da turizam i dalje ostaje ne samo izrazito sezonskog nego i ograničeno prostornoga karaktera

Osvrćući se u utorak na pozitivne turističke pokazatelje za lipanj i prvih šest mjeseci ove godine, sa 2,5 odnosno 4,4 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, iz HGK ističu da je turistička aktivnost ponovno imala važan utjecaj na rast zaposlenosti. Najveće zapošljavanje s burze rada evidentirano je u turističkoj djelatnosti, s time da je u prvih šest mjeseci ove godine u toj djelatnosti (u pravnim osobama) bilo 1,1 posto više zaposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine, komentiraju iz HGK.

I za srpanj i kolovoz u Komori očekuju nastavak pozitivnog turističkog trenda, jer su ta dva mjeseca u kojima se ostvari nešto više od 60 posto ukupnih godišnjih noćenja, najvažnija za turizam. Upozoravaju kako to pokazuje da turizam i dalje ostaje ne samo izrazito sezonskog nego i ograničeno prostornoga karaktera. To potkrepljuju primjerima po kojima se samo u tri turistički najrazvijenije županije - Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj, bilježi oko dvije trećine ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj u cijeloj godini kao i da se u tek nekoliko gradova - županijskih središta broj stanovnika zbog turističke sezone u srpnju i kolovozu znatno povećava.

- Simulacijom porasta broja stanovnika na temelju turističkih dolazaka i noćenja, procjenjujemo da se primjerice u Dubrovniku broj stanovnika, a time i potrošača, pod utjecajem turističke sezone samo u kolovozu poveća za oko 50 posto. Od ostalih županijskih središta slijede Šibenik s porastom broja stanovnika za oko 32 posto, Pula s 28 posto, Zadar blizu 19 posto te Split s nešto više od 6 posto, kaže HGK-ov analitičar Zvonimir Savić.

U tim se gradovima prema procjenama HGK, broj stanovnika zbog dolaska turista, iako manje nego u kolovozu, ipak znatno poveća i u srpnju, pa je to tako u Dubrovniku veći za 44 posto, Šibeniku 28,2 posto, Puli 22,5 posto, Zadru za gotovo 15 posto, a Splitu za oko 6 posto.

26. svibanj 2024 10:11