Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska je osma među 15 najbjednijih ekonomija u svijetu

03. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Što dobijemo kada inflaciji dodamo rastuću nezaposlenost? Bijedu.

Ta će se dijagnoza ove godine najviše odnositi na Venezuelu, Argentinu, Južnoafričku Republiku, Ukrajinu i Grčku. Bloombergov indeks za 2015. godinu temelji se na jednostavnom izračunu – stopa nezaposlenosti + promjena indeksa potrošačkih cijena = bijeda.

Hrvatska se našla na iznimno visokom mjestu. Naime, zauzeli smo osmo mjesto na ljestvici zemalja s najgorim uvjetima za rad i život. Iza nas su Turska, Portugal, Italija, Kolumbija Brazil, Slovačka i Indonezija.

U slučaju Ukrajine, rat ima posve jasnu ulogu u visokoj poziciji na ovoj neslavnoj listi. Situacija s Rusijom će prolongirati stanje nezaposlenosti, a inflacija će samo pridonijeti ukupnom ishodu. Nezaposlenost će se ove godine vjerojatno popeti na 9,5 posto, što je skok u odnosu na 8,9 posto koliko je izmjereno u posljednjem kvartalu 2014. godine. Predviđa se da će inflacija u 2015. godini narasti na 17,5 posto. Koliko god se ove predviđanje činilo pesimističnim, i dalje je bolje od rezultata za 2014. godinu, kada se Ukrajina našla na drugom mjestu iste ljestvice.

U zemljama koje zauzimaju prva tri mjesta – Venezuela prvo, Argentina drugo, a Južnoafrička Republika treće – nije se puno promijenilo u odnosu na prethodnu godinu kada su rezultati bili jednako loši. Venezuela, naime, bilježi inflaciju od 78,5 posto, a u zemlji vlada tolika nestašica osnovnih dobara da je susjedna zemlja Trinidad i Tobago prošli tjedan ponudila robnu razmjenu – ulje za wc papir.

Pet godina nakon što je skovan termin ‘PIIGS‘ (Portugal, Irska, Italija, Grčka, Španjolska), četiri od tih pet zemalja su i dalje u lošoj ekonomskoj situaciji. Grčka je na petom, Španjolska na šestom, Portugal na desetom, a Italija na jedanaestom mjestu Bloombergove ljestvice. Irska je trenutno na 16. mjestu.

19. travanj 2024 00:44