Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska - ne dolina suza već Silicijska dolina razvoja!

26. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Ako smo dobro shvatili iz domaćeg tiska, ugledni je njemački ekonomski institut IFO, po naudžbi HDZ-a, izgleda pokušao pomoći novoj Hrvatskoj vladi s nekim svojim ekonomskim i drugim savjetima. Iako naslov objavljen u našem domaćem tisku djelomično odudara od sadržaja prijedloga kojeg su Nijemci uputili novoj Hrvatskoj vladi, sam naslov predstavlja jednu školu mišljenja u ekonomiji s kojom je potreban temeljiti obračun i savjet svima da to niti ne pokušavaju.

Nikakva dolina suza Hrvatskoj ne treba niti će joj pomoći. Nikakve kratkoročne, srednjoročne ili dugoročne muke, patnje, suze, bol niti smanjivanja, otpuštanja, rezanja ili nešto takvoga neće Hrvatskoj pomoći i sa tim tzv. Redukcionizmom (“Reductionism”) treba završiti. Takva politika samo vodi u pad životnog standarda i realne kupovne moći stanovništva, pad BDP-a, smanjenje agregatne tražnje što se izuzetno loše odražava sa makroekonomskog aspekta, te naročito u vrlo jaki, razorni, deflatorni val koji ruši sve pred sobom i zemlje koje to koriste kao jedinu ili glavnu smjernicu ekonomske politike padaju u sve niži i niži krug Danteovog deflatornog pakla.

Grčka je samo jedan primjer toga, ali nije jedini. Kratkovidnost njemačke politike u kojoj se u srpnju prvo izbjeglice prihvaćaju i zovu da bi ih se u siječnju slijedeće godine počelo masovno izbacivati van zemlje vidi se i u njihovom pristupu Grčkoj i u dokumentu koji je IFO Institut ponudio HDZ-u-a: Grčka je odličan primjer gdje rigidni njemačko-protestantski redukcionizam ne može uspjeti i ne treba ga niti pokušavati i Hrvatska to ne treba slijepo slijediti.

Hrvatskoj treba Silicijska dolina razvoja i razvojnih mjera. Hrvatska treba postati kombinacija Hong Konga, Singapura, Južne Koreje i američke Silicijske doline (inače zemljopisno jedan predivan prostor u zaljevu blizu San Francisca gdje su smještene neka od najvećih američkih poduzeća koje se bave inovacijama i informacijskim tehnologijama). Hrvatski razvoj se treba temeljiti na ulozi hrvatskog gospodarstva kao visoko diverzificiranog sektora usluga koji se može i bude se uključio u sve karike ključnih svjetskih proizvoda i ciklusa razvoja i lansiranja svjetski kvalitetnih proizvoda i usluga.

Hrvatska gospodarska politika treba razviti hrvatsku Silicijsku dolinu da bi imala dobru poreznu bazu. Nesumnjivo je da će neke prijedloge koje su Nijemci navodno uputili HDZ-u, poput racionalizacije državne uprave, suzbijanja sive ekonomije, ili polagane i kontrolirane deprecijacije kune, trebati usvojiti i provesti, ali to nisu niti mogu biti ključne razvojne mjere jer svaka od njih posebno, a osobito sve one zajedno bez drugih razvojnih mjera, vode samo produbljavanju gospodarske krize i osobito snažnom deflatornom valu kojeg kad krene je vrlo teško zaustaviti i puno je gori od inflatornog vala kojeg u Hrvatskim uvjetima, kad bi i nastao, HNB bi mogla relativno lako zaustaviti kontrolom kunske monetarne mase u roku od nekoliko mjeseci.

Novi bi premijer uskoro mogao otkriti da ako bude slijepo slušao ovaj njemački prijedlog i ako pokuša smanjiti manjak proračuna, samo sa raznim rezovima, smanjivanjima i redukcijama, da će možda moći malo smanjititi rashodovnu stranu hrvatskog proračuna za kojih 3-4 milijarde kuna (što nije puno na proračun od oko 110 milijardi kuna), ali da će mu se i njegova prihodovna strana početi smanjivati, tako da će učinak njegovih mjera, ako se one budu samo svele na redukcionisticku gospodarsku i fiskalnu politiku donijeti samo produbljavanje gospodarske krize i socijalnu mizeriju.

Uz to će, naravno, imati i potpuno opravdane socijalno-političke nemire koji će takve “redukcije” nužno pratiti i koji baš nisu osobito dragi stranim ulagačima, što će naravno dovesti do daljnjih nestabilnosti i pada gospodarskog rasta koje će onda zahtijevati daljnja smanjenja, otpuštanja i redukcije i tako će se taj besmisleni ciklus samo nastaviti svakog puta na sve nižem i nižem nivou.

18. travanj 2024 03:04