Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska u šest luka uložila 600 milijuna eura, no kako lučki sustav učiniti samoodrživim

23. Lipanj 2016.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture predstavilo je u četvrtak početak provedbe projekta "Nacionalnog plana razvoja luka od osobitog (međunarodnoga) gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku", vrijednog 3,85 milijuna kuna.

"Nacionalni plan razvoja luka od  osobitog (međunarodnoga) gospodarskog interesa bi trebao prvi puta od osnutka RH analizirati dosadašnji razvoj luka, opravdanost takvog razvoja i dati jasan smjer njihova razvoja do 2030. godine", istaknuo je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Miro Škrgatić.

Nacionalni plan će u budućnosti biti strateška podloga za razvoj i pripremu različitih razvojnih projekata Ministarstva i lučkih uprava te biti okosnica korištenju fondova EU za te projekte, istaknuto je na predstavljanju.

Također, taj će dokument biti polazište i osnova pri izradi ili nadopuni budućih razvojnih planova pojedinačnih luka.

Hrvatska ima više od 400 luka otvorenih za javni promet, a njih šest je od osobitog (međunarodnoga) gospodarskog interesa - Rijeka, Split, Zadar, Šibenik, Ploče i Dubrovnik.

Hrvatska je do danas u razvoj luka Rijeka, Zadar, Split, Šibenik, Ploče i Dubrovnik uložila više od 600 milijuna eura, što su značajna sredstva. Tim sredstvima, kako je rečeno, izgrađena je infrastruktura te su stvoreni preduvjeti daljnjeg razvoja lučkog sustava.

Škrgatić je kazao i kako se ovim Nacionalnim planom otvara novo poglavlje razvoja luka, tj. okosnica razvoja biti će sredstva iz EU fondova.

Naglasio je i kako samo unapređenjem i razvojem lučkih i logističkih usluga naše luke mogu privući nove terete i korisnike te time donijeti povećanje prometa.

Jedan od ciljeva Nacionalnog plana je i kako lučki sustav učiniti samoodrživim.

Dosadašnja praksa podrazumjevala je da se razvoj luka temelji na zajmovima različitih financijskih institucija, a sada se to želi promijeniti. Način na koji je to moguće podrazumjeva sve više povlačenja bespovratnih sredstva iz EU fondova, rekao je Škrgatić.

Projekt Nacionalnog plana razvoja luka od osobitog (međunarodnoga) gospodarskog interesa za RH je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Promet 2007.-2013. godine.

Vrijednost projekta je 3,85 milijuna kuna, od čega je 85 posto iznosa sufinancirano sredstvima EU.

Cilj projekta je stvaranje poslovnog, tehnološkog, infrastrukturnog i organizacijskog okvira koji će jamčit ujednačen, koherentan i održivi razvoj luka od gospodarskog interesa i međunarodnog značaja, koji će težiti da se postigne pozitivna konkurentska sposobnost naših luka u odnosu na luke u okruženju, te koji će osigurati povoljnije uvjete za uspostavljanje i održavanje poslovne i financijske samoodrživosti svih ključnih gospodarskih subjekata lučkog poslovanja.

27. travanj 2024 05:54