Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski liječnički sindikat želi novi strukovni kolektivni ugovor

07. Siječanj 2014.
Piše:
liderhrt

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) očekuje da ga ministar zdravlja Rajko Ostojić pozove na pregovore o strukovnom kolektivnom ugovoru, no stručnjaci i neki sindikalci sumnjaju u zakonitost takva ugovora.

U petak bi glavni štrajkaški odbor HLS-a trebao odlučiti o daljnjem tijeku štrajka bolničkih liječnika. Predsjednik sindikata Ivica Babić ponovio je zahtjeve za obnovom pregovora s resornim ministarstvom radi sklapanja strukovnog kolektivnog ugovora, kao i povećanjem cijene prekovremenog rada.

Zapreke za nastavak štrajka liječnika uklonjene su prošloga tjedna objavom u Narodnim novinama odluke Ustavnog suda o ukidanju radne obveze, koju je Vlada bila uvela 14. studenog. Međutim, pravni stručnjaci i pojedini sindikalci upozoravaju da sklapanje takva ugovora ne bi bilo u skladu sa Zakonom o reprezentativnosti.

Stručnjak za radno pravo Krešimir Rožman upozorava kako prema sadašnjem zakonu nema mogućnosti da strukovni sindikat sam potpiše kolektivni ugovor. Kolektivni ugovor u zdravstvu takav je kakav je, a novi, samo strukovni, bio bi pravno sporan, upozorava Rožman.

28. travanj 2024 19:14