Hrvatska
StoryEditor

‘Hrvatskoj se posrećio ulazak u EU‘

11. Siječanj 2013.

CNN je u četvrtak objavio priču da će Europska unija od 1. srpnja 2013. imati 28 članica, nakon što njezina posljednja akvizicija postane Hrvatska, koja će postati tek druga zemlja bivše Jugoslavije, nakon Slovenije 2004., koja se pridružuje Uniji te u njoj navodi i mišljenje da se Hrvatskoj donekle i posrećilo da uđe u EU.

U članku objavljenom na CNN-ovoj internetskoj stranici, autor Oliver Joy navodi da Bruxelles u svoje krilo prihvaća zemlju teško pogođenu recesijom, čiji je kreditni rejting u kategoriji smeća i koja je na udaru optužbi za endemsku korupciju.

Joy navodi tvrdnju stručnjaka za politiku jugoistočne Europe s Londonske škole ekonomije Jamesa Ker-Lindsaya koji smatra da se Hrvatskoj donekle "posrećilo" i da svoje skoro članstvo u EU ima zahvaliti "prijateljima na pravim mjestima"."Oduvijek postoji osjećaj da Hrvatska ima snažne zagovornike u Njemačkoj i Austriji, koje oduvijek imaju vrlo čvrsto stajalište glede hrvatskog članstva (u EU)", izjavio je Ker-Lindsay za CNN, kako se navodi u članku.

Ker-Lindsay je rekao kako vjeruje da neke zemlje članice EU "ne žele vidjeti" neke probleme koje ima Hrvatska jer im je važnija politička simbolika koje proširenje EU predstavlja u zemljama zapadnog Balkana.

Autor potom kao jedan od izazova koji stoje pred Hrvatskom navodi gospodarsko stanje, vrlo teško nakon upada u recesiju poslije financijskog sloma 2008. i navodi procjene o padu BDP-a za 1,9 posto 2012. Također napominje kako je nezaposlenost dosegnula velikih 17,3 posto, što je najviše iza Grčke i Španjolske.

Hrvatska se, objašnjava autor, jako oslanja na prihode od turizma i državnih brodogradilišta, koja će, sukladno pristupnom sporazumu s EU, ‘ili biti privatizirana ili će propasti‘.

‘EU neće biti magično rješenje za hrvatsko gospodarstvo‘, smatra Ker-Lindsayev kolega s posla Will Bartlett, koji Hrvatsku uspoređuje s Grčkom.

-Vrlo je slična Grčkoj jer joj je gospodarstvo vrlo ovisno o euru. No za razliku od Grčke, (Hrvatska) nema pristup sredstvima za izvlačenje iz krize, već je ponajprije prepuštena samoj sebi-kazao je Bartlett.

U članku se spominje smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatske, borba protiv korupcije unutar koje se upravo "pročišćava politička klasa", pri čemu je bivši premijer Ivo Sanader osuđen na 10 godina zatvora zbog primanja mita. Navodi se i ocjena Transparency Internationala koji je u svojem Indeksu percepcije korupcije Hrvatsku smjestio lošije od Ruande, Jordana i Kube, iako bolje od Italije.

Kristof Bender, politički stručnjak iz Inicijative za europsku stabilnost iskazao je uvjerenje da je Hrvatska na putu do EU-a ostvarila upečatljiv napredak.

-Ne smijenmo zaboraviti kako je loše (u Hrvatskoj) bilo 1990-ih godina, kad su tamo vladali najmračniji trenuci rata, okupiranosti, masovnih ubojstava, etničkog čišćenja, autokratske vladavine i ‘rodijačkog‘ kapitalizma- naglasio je Bender za CNN.

02. listopad 2023 16:48