Hrvatska
StoryEditor

HUP: Odluka o "spin offu" neodgovorna prema poreznim obveznicima

17. Lipanj 2014.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), neugodno iznenađena odlukom Vlade o odustajanju od izdvajanja uslužnih djelatnosti u javnom i državnom sektoru, ocjenjuje da je ta odluka donesena pod pritiskom partikularnih interesa te da je neodgovorna prema poreznim obveznicima.

"HUP je neugodno iznenađen odlukom Vlade o odustajanju od jedine ozbiljnije reforme u državnoj i javnoj upravi koju je najavljivala - izdvajanja uslužnih djelatnosti u javnom i državnom sektoru", navodi se u današnjem priopćenju HUP-a.

Ocjenjuju kako je ta odluka donesena pod pritiskom partikularnih interesa te je samo još jedan dokaz slabosti Vlade u provođenju nužnih reformi, što je, poručuju, zabrinjavajuće kako za poslodavce, tako i za sve građane Hrvatske.

Odluka o odustajanju od izdvajanja uslužnih djelatnosti i umjesto toga odabir modela "spin off-a", odnosno osnivanje nove državne tvrtke, duboko je neodgovorna prema svim poreznim obveznicima, bili oni poslodavci ili zaposlenici u javnom ili privatnom sektoru, ističu u HUP-a. Smatraju da takva odluka nosi dugoročno nesagledive loše posljedice po domaće gospodarstvo.

"Situacija u kojoj se država u ovakvom gospodarskom i društvenom trenutku, umjesto provođenja reformi i otvaranja prostora novim privatnim inicijativama, koje jedine mogu zaposliti ogroman broj nezaposlenih građana, bavi osnivanjem novih državnih tvrtki i jačanjem uloge države u gospodarstvu je jednako neprihvatljiva koliko i neshvatljiva", ističu u HUP-u.

Napominju kako je to suprotno preporukama svih relevantnih domaćih i stranih stručnjaka, ali i Europske komisije, koja drži Hrvatsku pod povećalom zbog ulaska u Proceduru prekomjernog deficita.

"Naime, svaka nova državna tvrtka zahtijeva nove politički imenovane direktore, tajnice, srednje i niže menadžere, nove automobile, novu uredsku opremu i materijal, nove prostore, opremu za zaposlenike...", navodi HUP, postavljajući pitanje tko će sve to platiti.

Ističu kako porezni obveznici više nemaju snage za "plaćanje nabujale administracije i poslovnih avantura pod političkim pokroviteljstvom".

Jedina prava i društveno odgovorna opcija koju je Vlada imala na stolu u reformi uslužnih djelatnosti u javnom i državnom sektoru bila je izdvajanje tih djelatnosti u privatni sektor, smatraju u HUP-u, navodeći kako je analizom okvirnih brojki u tom sektoru izračunata mogućnost ušteda od oko 700 milijuna kuna godišnje.

"Te uštede se ne odnose na broj i prava trenutno zaposlenih, već na racionalnije upravljanje nabavom i ukupnim troškovima koji sada cure na sve strane", navodi HUP.

Vlada u modelu ‘spin off-a‘, kako se pisalo u medijima, računa na uštede od oko 280 milijuna kuna godišnje, pa se u HUP-u pitaju kome je u interesu da porezni obveznici za istu uslugu godišnje plaćaju više od 400 milijuna kuna skuplje.

To može biti isključivo u interesu nekolicine u sustavu, kažu u HUP-u, napominjući kako je to očito cijena koju će građani morati platiti za nova politička kadroviranja i benificije državnih zaposlenika.

"Formiranje monopolske državne mega tvrtke, s godišnjim prihodom većim od 3 milijarde kuna, u situaciji stasanja domaćeg tržišta uslužnih djelatnosti imat će katastrofalne posljedice po razvoj tog dijela tržišta, pa takav Vladin potez direktno ugrožava radna mjesta ukupno više od 6.000 sada zaposlenih u privatnim tvrtkama", smatraju u HUP-u.

Upozoravaju da je nastavak ovakve rastrošnosti države, donošenja neracionalnih odluka i odgađanje reformi put u daljnje gospodarsko nazadovanje. Rješenje za izlazak iz krize, smatraju u udruzi poslodavaca, nije jačanje uloge države u gospodarstvu.

HUP stoga apelira na Vladu da izmijeni ovu odluku, da odustane od skupog i neracionalnog modela "spin off-a", te da krene u izdvajanje uslužnih djelatnosti u privatni sektor, kao mjeri koja jamči najracionalnije upravljanje tim djelatnostima.

29. travanj 2024 06:50