Hrvatska
StoryEditor

HUP: Ovaj dokument stat će na kraj netransparentnosti u javnoj nabavi

29. Ožujak 2016.

[gallery columns="5" ids="220944,220945,220946,220947,220948"]

Dugo najavljivani HUP-ov prijedlog za reformu sustava javne nabave konačno je ugledao svijetlo dana. Tako je danas u prostorijama HUP-a predstavljen dokument koji je dostavljen Ministarstvu gospodarstva, a na kojemu je radilo 40 predstavnika tvrtki kako ponuditelja ponuda tako i naručitelja istih.

Dokument sadrži četiri cjeline - instituti, postupanje dionika, pravni lijek te u sebi sadrži prijedloge novih rješenja u sustavu javne nabave, kroz koja su pobrojani svi nedostaci sustava javne nabave te dan niz prijedloga za moguća poboljšanja. U dokumentu se tako traži afirmacija načela ekonomski najpovoljnije, umjesto najjeftinije ponude, pojačana edukacija i skraćivanje administrativnih procedura koje usporavaju i poskupljuju postupak javne nabave itd.

- S javnom nabavom nitko nije uistinu zadovoljan: ni oni koju kupuju ni oni koji nude, niti oni koji su korisnici javne nabave i to je bio motiv da pripremimo materijal -  izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić, te dodao da je godišnja vrijednost javne nabave 42 milijardi kuna pa je dobro funkcioniranje sustava iste vrlo važno.

S Majetićem se složio i član Izvršnog odbora HUP-a Petar Lovrić koji je napomenuo kako su sustavom javne nabave "apsolutno svi nezadovoljni i frustrirani", te upozorio kako sustav mora biti transparentniji, s učinkovitijom kontrolom i poticajan za odgovorno postupanje s javnim sredstvima.  Lovrić je više puta insinuirao kako su javni natječaji uglavnom namješteni.

- U industrijama povezanim sa zdravstvenim sustavom, bez zadrške podržavamo sustav javne nabave koji može doprinijeti racionalizaciji troškova cjelokupnog zdravstvenog a osobito bolničkog sustava, uz transparentan postupak i raspodjelu rizika svih uključenih, sukladno važećim propisima – izjavila je Milka Kosanović, direktorica odnosa sa članstvom Hrvatske udruge poslodavaca koja smatra da su problemi s javnom nabavom najveći problem u zdravstvu, budući da se radi o direktnom ugrožavaju ljudskih života.

U postojeći Zakon o javnoj nabavi do 18. travnja 2016. Hrvatska je obvezna ugraditi nekoliko EU Direktiva kojima je cilj ubrzanje, pojednostavnjenje i smanjenje troškova u sustavu javne nabave.

19. travanj 2024 17:08