Hrvatska
StoryEditor

Iako otvorena, Veletržnica ribe u Tribunju ne radi

14. Veljača 2016.

Unatoč tome što je bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina svečano otvorio Veletržnicu ribe u Tribunju potkraj listopada, još ni izbliza nije počela raditi punim kapacitetom.

Direktorica Elizabeta Kobeščak kaže da je problem u tamošnjoj ribarskoj zadruzi Adriji, koja nelegalno upravlja tržnicom i veći dio prihoda uzima sebi.

– Zadruga Adria dobila je koncesiju na pomorsko dobro u sklopu kojeg je segrađena Veletržnica. No da bi Veletržnica ribe normalno radila, zadruga joj mora dati suglasnost za potkoncesiju, a to upravitelj Zadruge Robert Popov ne želi – kaže Kobeščak.

Razlog zašto je Zadruga uopće dobila koncesiju na pomorsko dobro leži u Zakonu o koncesijama, u kojem se kaže da koncesiju mogu dobiti ili zadruge ili pak lokalna samouprava. Prethodna se vlada, kaže Kobeščak, odlučila na ribarsku zadrugu Adriju kao sudioniku na tržištu, ali u zadruzi su izgleda odlučili raditi po svome.

Naime, Popov proizvodi led u Veletržnici i prodaje ga ribarima za šokiranje, a ribu pak jednom talijanskom kupcu s kojim je dogovorio otkup za ime i račun Veletržnice, a da za to nije dobio punomoć od Uprave. Kobeščak se pita ima li Popov uopće ugovor s talijanskim kupcem jer ga ona nije vidjela, kao ni ugovor o otkupu ribe od ribara. Popov nije odgovorio na naša pitanja.

29. travanj 2024 06:21