Hrvatska
StoryEditor

Ina i Konzum ukinuli papirnate dokumente

28. Prosinac 2015.

INA i Konzum potpisali su Sporazum o elektroničkoj razmjeni dokumenata, te time postale prve kompanije u Hrvatskoj koje su u potpunosti ukinule kolanje papirnatih dokumenata u lancu robnih kretanja.

Sukladno strogim zahtjevima Ministarstva financija i Porezne Uprave, u procesu razmjene eRačuna sa svojim partnerima, INA je između ostalog uspostavila eArhivu, čime je i dosadašnje fizičko arhiviranje računa postalo dio prošlosti. Iako elektronička razmjena dokumenata između poslovnih subjekata u Hrvatskoj u određenom obliku postoji već neko vrijeme tek su ulaskom Hrvatske u zajednicu zemalja Europske Unije, te izmjenama regulative o Porezu na dodanu vrijednost, otvorene pretpostavke za standardizaciju cjelokupnog procesa i ukidanje obveze kolanja i čuvanja papirnatih dokumenata.

- Ponosni smo što je INA, među prvima u Hrvatskoj, pokrenula novi standard u poslovanju u potpunosti usklađen s naprednim svjetskim praksama.  Ključne prednosti uvođenja elektroničke razmjene podataka su ukidanje kolanja papirnatih dokumenta, automatizacija i ubrzanje procesa,  povećanje ažurnosti i točnosti obrade i knjiženja, značajno smanjenje troškova arhiviranja, kvalitetnija podloga za planiranje novčanih odljeva  te povećanje kvalitete trgovinskog odnosa i povećanje kompetitivnosti, izjavio je Darko Markotić, izvršni direktor SD Trgovina na malo.

- Konzum je razmjenu elektroničkih dokumenata u svoje poslovanje implementirao još 2004. godine od kada intenzivno radi na širenju primjene ovog standarda u poslovanju sa svim svojim partnerima. Potpisivanje Sporazuma o elektroničkoj razmjeni dokumenata je preduvjet za implementaciju razmjene bezpapirnatog eRačuna te je Konzum, upravo sa Inom, potpisao prvi takav Sporazum. Uz već postojeću razmjenu strukturiranog XML eRačuna, prestanak slanja papira otvara novo poglavlje u razvoju elektroničkog poslovanja u Republici Hrvatskoj, dodao je Jozo Džakula, izvršni direktor informatike u Konzumu.

07. lipanj 2023 16:42