Hrvatska
StoryEditor

Iz Hrvatske svakog dana odlazi barem jedan liječnik

21. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

U srpnju, odmah nakon ulaska Hrvatske u EU, već je 36 liječnika otišlo u inozemstvo trbuhom za kruhom, uglavnom u Njemačku, Veliku Britaniju i skandinavske zemlje. Zabrinuli su se i Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora zato što u hrvatskom zdravstvu nedostaje najmanje 1200 specijalista.

Nastavi li se taj trend, piše Jutarnji list, u jednoj godini iz Hrvatske bi otišao otprilike isti broj liječnika koliko ih diplomira na hrvatskim medicinskim fakultetima. No, zna li se da godišnje u mirovinu ode i više od 450 liječnika, hrvatsko zdravstvo zapravo će svake godine biti deficitarnije za barem 450 liječnika.

Starost specijalista tako će se povećavati, a već sada prelazi 55 godina. Zbog toga u sustavu radi više od 500 liječnika starijih od 65, a neki su i stariji od 70 godina. Općenito, prosjek svih zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj je oko 49 godina, a samo od 1995. godine povećao se za šest godina. - Nažalost, mi školujemo liječnike, a onda one najbolje puštamo da odu iz Hrvatske. To je nenadoknadiv intelektualni gubitak i taj bi se trend hitno trebalo zaustaviti. U suprotnom, morat ćemo uvoziti liječnike, što sigurno nije dobro - izjavio je dekan zagrebačkoga Medicinskog fakulteta, akademik Davor Miličić.

Dodao je kako je prije dvije godine na fakultetu osnovan centar za profesionalnu orijentaciju u koji su trebali dolaziti podaci Ministarstva zdravlja o slobodnim specijalizacijama po hrvatskim bolnicama. Tako bi mladi liječnici dobili punu informaciju i mogli odlučiti gdje će nastaviti svoj profesionalni razvoj. No, premda verbalno obećanje o suradnji Ministarstva i fakulteta postoji, nije se zapravo dogodio nikakav pomak. Dapače, strepnja se samo povećava jer podaci govore da je u cijeloj prošloj godini samo četrdesetak liječnika odlučilo otići u inozemstvo, a ove je ta kvota ispunjena u samo jednom mjesecu.

Riječ je o trendovima kroz koje prolaze i druge članice Europske unije. Kad je Poljska 2004. ušla u EU, otišlo je 2500 liječnika, a potom se ta brojka smanjila na oko 600 godišnje. Pokazalo se da je svaki deseti liječnik školovan u Poljskoj napustio tu zemlju. Ne omogući li se stažiranje odmah nakon završenog fakulteta i specijalizaciju, egzodus liječnika mogao bi imati drastične posljedice.

29. travanj 2024 09:44