Hrvatska
StoryEditor

Izvoznici: Nastavak blokade granice donosi velike štete hrvatskim izvoznicima i gospodarstvu

24. Rujan 2015.

O graničnom sporu Hrvatske i Srbije oglasili su se i iz Udruge Hrvatski izvoznici apelirajući na pronalaženju dugotrajnog rješenja jer ovakva situacija šteti hrvatskom gospodarstvu

Iz Udruge Hrvatski izvoznici (HIZ) priopćili su u četvrtak kako treba pronaći dugoročno rješenje kako bi se normalizirao promet između Hrvatske i Srbije jer trenutačna situacija šteti hrvatskom gospodarstvu.

Udruga Hrvatski izvoznici od članova na dnevnoj razini zaprima informacije o gospodarskoj problematici koja je nastala zbog međusobnih zabrana vlada Republike Hrvatske i Republike Srbije uzrokovanih migracijskom krizom što šteti hrvatskom gospodarstvu, a ponajviše hrvatskom izvozu, izvjestili su iz Udruge.

- Smatramo da treba pronaći dugoročno rješenje na obostrano zadovoljstvo kako bi se robni promet između dviju zemalja ponovno normalizirao. Duži tijek trenutne situacije dovesti će u pitanje opstanak postojećih ugovorenih poslovnih odnosa kao i ugovaranja novih poslova što će uzrokovati velike štete za hrvatske izvozne tvrtke, te ujedno i za hrvatsko gospodarstvo, istaknuli su iz HIZ-a.

Povodom zatvaranja granice oglasili su se i iz Hrvatske udruge poslodavaca, točnije predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

- Hrvatska udruga poslodavaca izražava želju i nadu da će se čim prije postići konstruktivno rješenje jer se već sada stvaraju financijske štete gospodarstvu. Prolongiranjem se povećavaju negativni gospodarski efekti i stvaraju dalekosežne posljedice. HUP je u stalnom kontaktu s tvrtkama-članicama na terenu i svim relevantnim institucijama, uključujući i Vladu, te smo stavili na raspolaganje sve svoje resurse u cilju što bržeg pronalaska konstruktivnog rješenja.

20. travanj 2024 08:36