Hrvatska
StoryEditor

Je li novi stečajni zakon korak u pravom smjeru?

11. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Novi stečajni zakon donosi neke novine koje su izazvale podijeljena mišljenja u stručnim krugovima. Neki ga smatraju dobrim, a neki katastrofalnim.

Novi stečajni zakon po mišljenju Ozrena Matijaševića, predsjednika HURS-a, posljednji je čavao u lijes malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj. U ovotjednom Fight clubu koji ima tezu da je ovo korak u pravom smjeru Matijašević smatra da to nije slučaj.

- Stečajni zakon koji je do sada bio na snazi je dobar, naravno da se dosljedno provodi. U ovom novom najveći problem je što FINA pokreće stečaj nakon 120 dana blokade bez da zna koji su razlozi i ima li nekih sudskih procesa koje se vodi – rekao je Matijašević.

S druge strane profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Ivan Lovrinović nalazi i neke pozitivne strane u ovim promjenama iako i sam ističe da se moglo bolje to urediti.

- Iako su ovo samo maleni koraci, oni su dobrodošli. Po mojem mišljenju trebalo se potpuno ukinuti predstečajne nagodbe jer su one imale prevelike diskrecijske ovlasti i dovodile su do sprege poduzetnika i onih koji donesu odluku. Iako su odluke o automatskom pokretanju stečaja dobrodošle mislim da bi ih trebalo bolje urediti – smatra Lovrniović.

A vi svoje mišljenje i komentar možete ostaviti na OVOM linku.

29. travanj 2024 16:52