Hrvatska
StoryEditor

Josipović: Unutarnji nadzor u MUP-u imat će što raditi

22. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Predsjednik Republike Ivo Josipović potvrdio nam je da je dobio izvještaj Ureda Vijeća nacionalne sigurnosti o stručnom nadzoru nad tajnim prikupljanjem podataka.

Predsjednik, međutim, nije želio reći je li se nadzorom Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija utvrdilo da je policija pri zahtjevu za izlistima telefonskih kontakata prekoračila granice zakonita ponašanja.

– Dobio sam izvješće, ali ne mogu govoriti o njegovu sadržaju jer je on tajna. Sve dok se ne deklasificira njegov sadržaj, ne mogu reći ništa dalje – rekao je predsjednik Josipović, napominjući da se radi o vrlo osjetljivoj materiji i da treba sagledati sve pojedinosti jer je riječ o pitanju ljudskih prava i profesionalnom postupanju sigurnosnog sustava.

Prema informacijama Večernjeg, problem je što su se na naloge za izliste telefonskih kontakata vodećih ljudi Agrokora nadopisivali telefonski brojevi čelnika Sigurnosno-obavještajne agencije, među kojima i donedavnog šefa ove tajne službe Josipa Buljevića. Predsjednik države nije želio komentirati ni jednu od ovih pojedinosti navodeći da ‘prije bilo pozitivne ili negativne ocjene treba sagledati sve detalje‘.

– Sigurno je da će po ovome pitanju imati što raditi unutarnji nadzor u MUP-u, sva druga tijela koja se bave nadzorom u sigurnosno-obavještajnom sustavu, ali će o tome sigurno biti govora i na Vijeću za nacionalnu sigurnost – rekao je Josipović. Na pitanje namjerava li sazvati sjednicu VNS-a, predsjednik je odgovorio negativno, uz napomenu da za to u ovom trenutku nema potrebe.

Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, kada Ured VNS-a utvrdi nepravilnosti u nadzoru, o tome treba izvijestiti predsjednika države Josipovića i premijera Zorana Milanovića. Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je zadužen za kontrolu rada tajnih službi i policije može također tražiti izvještaj i u povodu njega poduzimati mjere iz svoje nadležnosti. No, hoće li se takav korak učiniti, nismo doznali jer predsjednik spomenutog Odbora Miroslav Tuđman iz HDZ-a jučer nije odgovarao na naše pozive i poruke. Potpredsjednik Odbora Igor Dragovan iz SDP-a samo nam je rekao da ne zna je li zatraženo i je li došlo u Odbor izvješće o nadzoru koji je proveo Ured VNS-a. Dodao je, međutim, da je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nadležan za sve segmente koji se spominju u ovoj aferi i, bude li potrebe, sigurno će biti sazvana sjednica te će se istražiti svi detalji.

29. travanj 2024 15:00