Svijet
StoryEditor

Zimbabve bi mogao biti sljedeća zemlja koja će prihvatiti bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja

12. Studeni 2021.

Zimbabve svjedoči sve većoj potražnji za kriptovalutama među svojim stanovnicima, što smatra mogućim putem za ekonomski rast i razvoj. Afrička država čini se susretljivom u reguliranju cijelog sektora.

Vlada Zimbabvea razmatra korištenje bitcoina kao zakonske opcije plaćanja kako bi zadovoljila rastuću potražnju i iskoristila tehnologiju, objavljuju lokalne vijesti.

Prema medijima, umirovljeni brigadni pukovnik Charles Wekwete, stalni tajnik i voditelj ureda predsjednika i vladine tehnološke jedinice e-vlade, potvrdio je da su razgovori s kripto tvrtkama već u tijeku. 

Wekwete je naveo i nedostatke decentraliziranog ekosustava po njegovom mišljenju, koji uključuju neregistrirane prekogranične transfere, eksternalizaciju i pranje novca i nezakonito stečen novčani tok u nezakonitim radnjama.

Također je naveo kako vlasti pokušavaju razviti propise za zaštitu potrošača i pomoć financijskoj budućnosti zemlje. Kao rezultat toga, prije bilo kakvih većih promjena u politici, vlada je tražila doprinos iz različitih sektora.

Vlada još uvijek nije dala veće izjave, izjavio je dužnosnik, koji je dodao kako je zemlja još uvijek u fazi konzultacija.

Vlada Zimbabvea prihvatila je okvir digitalne ekonomije kao dio Nacionalne razvojne strategije 1, koju naziva sredstvom za povezivanje državnih i poslovnih napora u rješavanju razvojnog pojma digitalne ekonomije.

Sve više zemalja usvaja politiku Salvadora o omogućavanju korištenja i regulacije bitcoina. Unatoč kritikama javnosti i cijelog svijeta, vlada Salvadora ostala je nepopustljiva u potpori zakonodavstvu. Salvadorski predsjednik Nayib Bukele pohvalio je na Twitteru uspjeh plana, navodeći da će se zarada od Bitcoina koristiti za izgradnju 20 škola i bolnice u zemlji.

Afrika predstavlja prikladan poligon za testiranje kriptovaluta, a mnoge tvrtke sada proizvode robu i usluge prilagođene raznim zemljama na kontinentu, osobito za popunjavanje poslovanja između afričkih zemalja i ostatka svijeta u smislu prekograničnih plaćanja.

Zimbabve je ne tako davno pogodila najveća inflacija u 21. stoljeću, koja je na svom vrhuncu, u studenom 2008. iznosila 98 posto dnevno (cijene su se udvostručavale svakih 25 sati). Izdana je i poznata novčanica od 100 bilijuna zimbabveanskih dolara. Tako da je motiv za prihvaćanje bitcoin standarda jasan i ima snažno uporište.

Između srpnja 2020. i lipnja 2021. afričko tržište kriptovaluta poraslo je za više od 1.200 posto, navodi Chainalysis. Visoka uključenost zabilježena je u Keniji, Južnoj Africi, Nigeriji i Tanzaniji.

24. travanj 2024 06:25