Hrvatska
StoryEditor

Karamarko pozvao Oreškovića da odstupi. Vlada ide u preslagivanje

03. Lipanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

- Mislim da bi bilo dobro rješenje da premijer Tihomir Orešković odstupi, odgovorio je Tomislav Karamarko na zahtjev premijera da na funkciju potpredjednika Vlade da neopozivu ostavku.

Tihomir Orešković: Pozivam Karamarka i Petrova da odstupe sa svojih pozicija iz Vlade

Osim što je od premijera zatražio da odstupi, Karamarko ga je ujedno i javno pozvao da obrazloži razloge zbog kojih je jučer napustio sjednicu Vlade, a kako bi se susreo s čelnim ljudima SOA-e, ali zbog čega sjednica Vlade nije održana.

Riječima kako je HDZ pobjednička stranka kojoj je 800.000 građana na izborima dalo povjerenje, ukazao je kako je Tihomira Oreškovića za premijera imenovalo 76 zatupnika koji su za njega dignuli ruku.

Potez Tihomira Oreškovića koji je danas oko 14 sati zatražio ne samo od Karamarka već i od Petrova da odstupe jer, kako je rekao, njihov odnos šteti nacionalnim interesima, šef HDZ je nazvao saltom morale.

- Ne želim da nam se SOA pojavljuje u izbornim procesima. Na mogućnosti zloporabe takvih sustava učestalo sam upozoravao, rekao je Karamarko koji je cjelokupnu politiku Mosta nazvao nevjerodostojnom i baziranom na pisanju žutoga tiska.

Na izbore HDZ nije spreman, a Karamarko rješenje krize vlasti vidi u preslagivanju Vlade. Što to točno u operativnom smislu znači, naupite novinara nije odgovorio dok se ne konzultira sa svojim ministrima i predsjedništvom stranke koje se sastaje u subotu.

Nešto ranije javnosti se obratio Božo Petrov i poručio da je (ipak) spreman odstupiti.

– Sve što se dosad od presice gospodina Oreškovića pojavilo u medijima su klasični spinovi. MOST nezavisnih lista i dalje inzistira na smjeni prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka radi osobne kompromitacije. Ne razumijem razloge po kojima sam definiran remetilačkim faktorom u Vladi. Iza mene se ne vuku afere. Znam da sam pred Bogom čist.

No, nije na tome stao Petrov.

– Ali ako je to uvjet da Hrvatska krene prema boljoj budućnosti, spreman sam dati ostavku. Nisam zbog pozicija krenuo se boriti i nema te pozicije koja bi bila ispred domovine. Ako je to cijena, platit ću je. Most će na kraju donijeti konačnu odluku jer je jedno od dva najvažnija pravila da Most odlučuje većinom – kazao je Petrov i zaključio da se “nada da će pristup Mosta biti jednom standard u hrvatskoj politici”.

20. svibanj 2024 11:59