Hrvatska
StoryEditor

Karlovac: Šteta od poplava i klizišta 60 milijuna kuna

23. Listopad 2015.

Procjena štete koje su prouzrokovala aktivirana klizišta i prošlotjedna poplava na području Grada Karlovca procjenjuju se za sada na oko 60 milijuna kuna, a zaključno po isteku roka za prijave šteta građanstva do 27. listopada, moguće je očekivati da one budu i veće, izvijestila je novinare karlovačka dogradonačelnica Marina Kolaković nakon održane sjednice Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

U četirima proglašenima elementarnim nepogodama u Karlovcu prošle i ove godine, kazala je Kolaković, nastala šteta iznosila je preko 160 milijuna kuna, odnosno realno i 200 milijuna kuna dodaju li se tome štete javnih poduzeća.   

Šteta od odrona zemlje i sekundarnih klizišta na javnim površinama, na imovini gradskih tvrtki i na privatnim posjedima iznosi 28,7 milijuna kuna.

Šteta nastala u prošlotjednoj poplavi iznosi za sada 31 milijun kuna, od čega je na gradskoj infrastrukturi 7,5 milijuna kuna. U kategoriji fizičkih osoba evidentirano je 500 poplavljenih kuća i 530 gospodarskih objekata, te poljoprivredne površine, što je ukupno grubom procjenom svedeno na 20 milijuna kuna štete. Ostalih 3,5 milijuna kuna otpada na štete pravnih subjekata.

Male će koristi biti za podnositelje prijava za štetu. Prošle godine u dvjema poplavama šteta je bila oko 100 milijuna kuna, od čega 45 milijuna kuna kod fizičkih osoba. Grad Karlovac je na teret vlastitog proračuna tada isplatio milijun kuna za sanaciju objekata, odnosno 7,7 posto od iznosa popisanih šteta. Akcijom „Nema predaje“ od raznih je sponzora prikupljen još jedan milijun kuna, a Vlada RH doznačila je 800 tisuća kuna.

- Zbog raznih poreznih izmjena gradski proračun manji je ove godine za 20 milijuna kuna, a uz to morali smo uložiti preko 10 milijuna kuna u hitnu sanaciju šteta prošle godine i provedbu 23 mjere radi umanjenja šteta od budućih poplava, a i sad smo za hitne intervencije već potrošili tri milijuna kuna. Zato sad ne možemo reći hoćemo li moći i koliko uopće osigurati sredstava za pomoć stradalom pučanstvu. Hoće li nešto doći iz Fonda solidarnosti EU-a, ne mogu reći pošto mi nemamo direktan kontakt s njima, mi smo svoj zahtjev proslijedili i sad čekamo odgovor. Naš ovogodišnji proračun je 140 milijuna kuna, realan iznos nastalih šteta prošle i ove godine je barem 200 milijuna kuna, a procijenjeni iznos za dovršetak sustava obrane Karlovca od poplava kreće se od 320 do 350 milijuna kuna. I pokazalo se da se tek cjelovitim rješenjima, a ne parcijalnima kao do sada, može spriječiti nastanak šteta u budućnosti -  kazala je Kolaković, dodavši da Grad podržava i budući 100 milijuna una vrijedan privatni projekt izgradnje male hidroelektrane Brodarci, koja bi dala smisao i funkciju kanalu Kupa-Kupa kao ključnom obrambenom sustavu Karlovca od poplava.

30. travanj 2024 19:20