Hrvatska
StoryEditor

Koji je strateški plan prostornog razvoja Hrvatske?

01. Srpanj 2015.

U prostoru zagrebačkog kluba Lauba pred nekoliko stotina uzvanika javnosti je predstavljen nacrt prijedloga ’Strategije prostornog razvoja Republike Hrvatske’.

Ovaj dokument, prvi strateške razine nakon 18 godina, okupljenima su predstavili ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš i Irena Matković, ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, a on bi trebao usmjeravati prostorni razvoj cjelokupnog teritorija države do 2030.

- Strategija se sastoji od pet osnovnih poglavlja, a to su: Uporišne vrijednosti, Stanje i procesi u prostoru, Polazišta i koncepcija prostornog razvoja, Prioriteti i strateška usmjerenja prostornog razvoja te Okvir za provedbu - objasnila je Matković, te dodala kako strategija svoje uporišne vrijednosti nalazi u mozaičnosti prostorne osnove Hrvatske, identitetu prostora, dosezima dosadašnjih modela planiranja i provedbi prostornog razvoja te u teritorijalnim politikama Europske Unije.

– Pozivamo sve arhitekte, urbane planere, ekologe i lokalne čelnike da se uključe u rad i svojim prijedlozima i iskustvima pomognu u daljnjem razvijanju ovog plana - izjavila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj. 

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš ovaj dokument smatra ključnim dokazom vrijednosti njenog mandata, te smatra da se radi o najboljoj mogućoj strategiji za razvijanje kulturnih i prirodnih potencijala hrvatskih općina i gradova do 2030.godine.

– Najvažnije teme 21. stoljeća su briga o otpadu, energetska učinkovitost, te klimatske promjene. Osim što se bavi iskorištavanjem potencijala prostora, a koje smo do sada nažalost zaboravili, u izrađivanju ’Strategije prostornog razvoja Republike Hrvatske’ posebnu smo pažnju obratili i na ta najaktualnija pitanja novo milenija - zaključila je ministrica Mrak- Taritaš.

25. travanj 2024 07:15