Hrvatska
StoryEditor

Krediti stanovništvu u travnju sniženi na 118 milijardi kuna

21. Lipanj 2016.

Ukupni krediti sektoru stanovništva krajem travnja su iznosili 118 milijardi kuna, zabilježivši pad na mjesečnoj i godišnjoj razini, za 0,3 i 7,8 posto, čime je i deseti mjesec zaredom zabilježen pad tih kredita na godišnjoj razini, na što je znatno utjecala i konverzija kredita u ‘švicarcima‘, pokazuju posljednji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Podaci središnje banke, naime, pokazuju da su ukupni krediti sektoru stanovništva u travnju na mjesečnoj razini, prema ožujku, smanjeni za 348 milijuna kuna (0,3 posto), dok su u odnosu na travanj lani, zabilježili značajan pad, za više od 10 milijardi kuna (7,8 posto).

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) ističu da je travanj tako deseti mjesec zaredom u kojem se bilježi pad ukupnih kredita stanovništvu na godišnjoj razini, koji je dodatno podržan i snažnim padom stambenih kredita uslijed učinka konverzije.

Naime, prema informacijama HNB-a, tijekom postupka konverzije i djelomičnog otpisa kredita stanovništvu indeksiranih uz švicarski franak, od kraja studenog 2015. do kraja travnja ove godine banke su ukupno otpisale 5,7 milijardi kuna kredita.

Posljedično su stambeni krediti, čiji je udio u ukupnim kreditima stanovništvu najvećih 45 posto, u travnju na mjesečnoj razini bili niži za 1,1 posto ili 590 milijuna kuna, dok su na godišnjoj razini pali za 14,9 posto ili 9,2 milijarde kuna, na 52,6 milijardi kuna.

Pritom iz RBA naglašavaju da u valutnoj strukturi kredita stanovništvu dominiraju devizni krediti, uključujući i one s valutnom klauzulom, s udjelom od 64 posto, stoga je jačanje kune u odnosu na euro na godišnjoj razini za 1,5 posto dodatno utjecalo na pad kredita iskazanih u domaćoj valuti.

Nakon stambenih, drugo mjesto u strukturi ukupnih kredita stanovništvu, s udjelom od 34 posto, pripada skupini gotovinskih nenamjenskih kredita koji su krajem travnja dosegnuli gotovo 40 milijardi kuna. U odnosu na prethodni mjesec viši su za 200 milijuna kuna, odnosno pola posto, dok su na godišnjoj razini rasli za 724 milijuna kuna, tj. 1,8 posto.

Obzirom da u ovoj skupini kredita oni s valutnom klauzulom čine gotovo polovicu, dodaju iz RBA, spomenute tečajne razlike dijelom su ublažile njihov iskazani rast na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Izuzev gotovinskih nenamjenskih kredita, godišnjem padu ukupnih kredita sektoru stanovništva pridonijele su sve preostale komponente kredita prema namjeni: potrošački, stambeni, hipotekarni krediti, krediti za automobile, krediti po kreditnim karticama te prekoračenjima po transakcijskim računima, a analitičari RBA ističu da se, obzirom na još uvijek slabo tržište rada, u idućim mjesecima ne očekuje znatniji zaokret u kreditnoj potražnji od strane sektora stanovništva.

02. travanj 2023 02:22