Hrvatska
StoryEditor

Liječnici prozivaju ministra i tvrde da nisu dobili upute o radnoj obvezi

19. Studeni 2013.
Piše:
liderhrt

Nakon što je u četvrtak stupila na snagu Vladina odluka o radnoj obvezi, rad u bolnicama se normalizirao, no sindikalni povjerenik u splitskom KBC-u Božo Bota upozorava da liječnici još čekaju upute od ministra zdravlja Rajka Ostojića kojega je Vlada zadužila za poduzimanje mjera i aktivnosti vezano uz uvođenje radne obveze.

Bota ističe kako ministar Ostojić još nije donio nikakve mjere, samo je Vladinu odluku proslijedio ravnateljima, a oni su je dalje proslijedili zaposlenicima. Dodaje kako u ugovoru o radu stoji samo osmosatno radno vrijeme, te kako njime nije predviđen dnevni broj hitnih bolesnika.

- Što se tiče sindikata, štrajk nije završio. Štrajk nije gotov, njegov kraj može proglasiti samo sindikat, a ne Vlada – kazao je Bota.

Ravnatelj zagrebačke Kliničke bolnice Merkur Dinko Škegro i sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević tvrde pak da doktori medicine izvršavaju sve poslove u cijelosti, u skladu sa zaključenim ugovorima o radu.

Iz Ministarstva zdravlja poručili su da su zbog uvođenja radne obveze doktorima medicine u bolničkim zdravstvenim ustanovama sanacijski upravitelji i ravnatelji bolnica dužni organizirati rad u svojim ustanovama sukladno sklopljenim ugovorima o radu. Također su dužni kroz organizaciju rada smanjiti liste čekanja, koje su dodatno povećane zbog štrajka liječnika.

27. travanj 2024 21:11