Hrvatska
StoryEditor

Maras: Zašto Bandić financira Tisak i Agrokor?

16. Studeni 2017.

Hrvatski sabor u četvrtak je zasjedanje počeo stankama zastupničkih klubova pri čemu je SDP-ov zastupnik Gordan Maras upozorio na dugovanje Tiska prema ZET-u veće od 20 milijuna kuna te upitao zašto gradonačelnik Zagreba Milan Bandić financira Tisak i Agrokor.

- Postavljamo pitanje šerifu zagrebačkom Bandiću zbog čega financira Tisak i Agrokor s 20 milijuna kuna građana Zagreba i tražimo da se taj novac uplati u što skorijem roku te da Bandić prekine suradnju s Tiskom, rekao je Maras nakon stanke.

>>>Agrokor: Ramljak zatražio hitro sazivanje glavnih skupština radi odluke o pokriću gubitaka

Upozorio je da Tisak, koji je u sastavu koncerna Agrokor, duguje Gradu Zagrebu više od 20 milijuna kuna za ZET-ove karte i to se, dodaje, odnosi samo na dug duži od 300 dana.

- Tisak proda karte građanima na kioscima i onda ne proslijedi novac Zagrebačkom holdingu. Jasna je motivacija Tiska, da si poboljša financijsku situaciju i likvidnost, ali nejasno je zašto Bandić tolerira da preko 300 dana Tisak duguje više od 20 milijuna kuna, a istovremeno Bandić najavljuje poskupljenje ZET-ovih karata, rekao je Maras te istaknuo da se za taj novac može izgraditi dva vrtića ili jedna škola u Zagrebu.

>>>U novom broju Lidera: Ivan Artuković – Izabrali smo Tommy za strateškog partnera Francka

Maras se osvrnuo i na menadžersko osiguranje povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka od 15 milijun kuna te upitao zašto se dopušta nekome tko nije vlasnik tvrtke da troši 15 milijuna kuna na osobno osiguranje. "Zašto ne dobavljačima 15 milijuna kuna?", upitao je Maras prokuristicu Kraša Maricu Vidaković, predstavnicu dobavljača.

Odgovarajući na kritike o menadžerskom ugovoru Ramljaka, u ime Kluba HDZ-a Branko Bačić je ponovio da troškove rada izvanredne uprave za Agrokor neće platiti hrvatski porezni obveznici i građani već da o svim tim troškovima odlučuju isključivo vjerovnici.

Bačić je oporbene zastupnike također pozvao na poštivanje digniteta Hrvatskog sabora poručujući im kako se jutarnje stanke često odnose na teme koje nisu u nadležnosti Sabora.

Panenić: Neka vlada osigura novce i za istraživanje drugih nezakonitosti

Tomislav Panenić (Klub Mosta) upitao je Vladu zašto nije osigurala financijska sredstava za istraživanje nezakonitosti u nizu drugih slučajeva, kao što je osigurala pet milijuna kuna za istraživanje mogućih nezakonitosti u Agrokoru.

- Hajdemo biti dosljedni pa o svim mogućim nezakonitostima poduzmimo aktivnost, poručio je Panenić.

>>>Plenković i Maras: Tko je smršavio, a tko se udebljao

Željko Glasnović (NZ) upozorio je na 20 godina nefunkcioniranja države, sivu ekonomiju, ‘Gvatemalu na Savi‘, a kao primjer kazni za nezakonite radnje izdvojio je Singapur gdje je, kako je rekao, za izdaju i veleizdaju predviđena smrtna kazna.

01. listopad 2023 23:14