Hrvatska
StoryEditor

Matica umirovljenika traži novu formulu za usklađivanje mirovina

22. Svibanj 2013.
Piše:
liderhrt

Matica umirovljenika Hrvatske podržava uvođenje nove formule za usklađivanje mirovina, koja bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine, jer su tzv. švicarska formula i dvogodišnje zamrzavanje mirovina doveli do drastičnog pada standarda umirovljenika.

Analizirajući kretanje prosječnih mirovina, Matica je uočila da čak 561.500 umirovljenika prima prosječnu mirovinu od svega 1.247 kuna, dok više od tri četvrtine umirovljenika (77,5 posto) prima prosječnu mirovinu od 1.680 kuna, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare te umirovljeničke udruge.

Polovica umirovljenika prima mirovinu s kojom se ne može preživjeti i koja je niža od nekih oblika socijalne pomoći. U Europi se to tretira kao siromaštvo pa bi se moralo i kod nas, rekao je zamjenik predsjednika Matice Josip Kovačić. Drastični pad standarda umirovljenika posljedica je odluke prošle Vlade, kojom je bio zamrznut rast mirovina u 2010. i 2011. godini, zbog čega su mirovine izgubile 10 posto vrijednosti, kao i primjene švicarske formule za usklađivanje mirovina, po kojoj se zbraja 50 posto rasta plaća i 50 posto rasta cijena.

Sadašnja Vlada je odmrznula mirovine i ponovno uvela usklađivanje, ali zbog primjene švicarske formule mirovine su lani porasle tek za 2,45 posto, dok je inflacija iznosila 5,1 posto.

Izračunali smo da su zbog švicarske formule mirovine u 10 godina rasle 10,45 posto manje nego da su se usklađivale s rastom plaća, kaže Kovačić.

Zbog toga Matica, kao i ostale umirovljeničke udruge i Hrvatska stranka umirovljenika, snažno podržava prijedlog za uvođenjem tzv. varijabilne formule za usklađivanje mirovina. Po njoj bi se iznos mirovine računao tako da se zbroji 80 posto povoljnijeg faktora za umirovljenike, ovisno o tome jesu li više rasle plaće ili cijene, i 20 posto faktora s nižim rastom.

Matica će tražiti da se ona ugradi u novi Zakon o mirovinskom osiguranju koji bi trebao biti usvojen najesen, a u primjeni od početka 2014.

11. svibanj 2024 07:29