Hrvatska
StoryEditor

Milan Bandić u brošuri otkrio koji su projekti u Zagrebu sufinancirani EU fondovima

05. Veljača 2016.
Piše:
Miro Soldić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnica Ureda za programe i projekte EU Jelena Ricov predstavili su brošuru ‘Projekti Grada Zagreba sufinancirani iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU‘.

U brošuri su prikazani projekti koji su u protekle dvije godine sufinancirani iz europskih strukturnih i investicijskih fondova ukupne vrijednosti 150 milijuna kuna, od čega je osigurana stopa EU sufinanciranja 90,9 posto.

- Projekti koji su prikazani u ovoj publikaciji tek su dio aktivnosti koje se u gradu Zagrebu financiraju kroz EU fondove. Odobreni projekti dokazuju da imamo kapaciteta za njihovu provedbu, nadam se da će ova Vlada omogućiti nama i drugim gradovima realizaciju i drugih projekata u korist naših građana – poručio je Bandić, opet se požalivši kako se u mandatu prošle Vlade nikad nije sastao s premijerom.

- Partnerska suradnja svih institucija je jedini recept za uspjeh, mi znamo što treba raditi, ali ne možemo sve sami. Nosimo se s problemima 365 dana godišnje, a Unija nam je stavila milijardu eura za rješavanje tih problema. Moramo požuriti jer je previše vremena izgubljeno zbog nedostatka suradnje i fokusa – naglasio je, dodavši kako je bilo puno kontroverzi u vezi projekata od strane oporbe u gradskoj skupštini, što je nazvao ‘normalnim treniranjem demokracije‘.

Ricov je objasnila kako je preko 50 projekata već sada u provedbi.

- Neki od ovih projekata iz brošure su pilot projekti, poput pomoćnika u nastavi u školama. To je zapravo svojevrsno vježbanje sustava, da se testiraju institucije mogu li se nositi s natječajima većeg opsega. Pokazalo se da su svi spremni i zainteresirani – kazala je Ricov, napomenuvši kako su u gradskoj upravi mobilizirali sve kapacitete u uredima.

- Veliki infrastrukturni projekt je modernizacija vodoopskrbnog sustava i odvodnje, ZET ima jako puno projekata koji su već pripremljeni. Koncentrirat ćemo se na uspostavu suradnje s nadležnim ministarstvima da kroz partnerstvo i komunikaciju identificiramo projekte koje Zagreb ima i da se dogovorimo o dinamici raspisivanja natječaja i povlačenju sredstava – izjavila je Ricov, dodavši kako će se gledati prijaviti projekte i preko Junckerovog plana.

- Kompleks URIHO-a, tehnološki park, pogon Jedinstvo, sve su to projekti koji su već mogli krenuti, ali su prisiljeni čekati da se objave natječaji. Radit će se studijska dokumentacija za denivelacija rotora, sve to se može uklopiti u Master plan prometnog sustava grada Zagreba – istaknula je, nabrojivši još neke projekte iz prometnog sektora poput spajanje Zračne luke Pleso s gradom tračnim prometom i biciklističke savske rute Greenway koja bi ove godine trebala ići u izgradnju.

Uz već nabrojene, u brošuri su predstavljeni i projekti modernizacije zoološkog vrta, Postani/Ostani poduzetnik, e-Škole i ReStart te priprema projektno-studijske dokumentacije i aplikacijskog paketa za aglomeraciju Zagreb i Glavinčica.

04. svibanj 2024 05:34