Hrvatska
StoryEditor

Milanović: Kuće za stanovanje ćemo obnoviti iz proračuna RH

22. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Zahvalom premijera Zorana Milanovića svima koji su pomogli građanima poharanima poplavama na istoku Hrvatske, danas je u Županji počela izvanredna sjednica Vlade u potpunosti posvećena pomoći stradalom području.

Vlada je tako na sjednici koja je počela u 15 sati, donijela mjere za pomoć stanovnicima slavonskih krajeva opustošenih vodenom bujicom.

Premijer Zoran Milanović je na početku izvanredne sjednice Vlade zahvalio svima koji su pomogli građanima poharanima poplavama na istoku Hrvatske.

- U daljnjoj suradnji s lokalnim i županijskim vlastima nastavljamo raditi posao koji je težak i koji je, objektivno, možda bio i pretežak za regionalnu vlast jer se, naprosto, radi o katastrofi - rekao je premijer. Proglašenjem katastrofe Hrvatska je preuzela svu političku i materijalnu odgovornost na poplavljenom području, rekao je premijer i naglasio kako će se obiteljske kuće i objekti namijenjeni za stanovanje na području poplave obnoviti iz proračuna RH.

Vlada će naložiti Hrvatskim cestama da osiguraju 100 milijuna kuna za sanaciju šteta na javnim i nerazvrstanim cestama na području pogođenom elementarnom nepogodom. U općinama Gunja, Drenovci, Vrbanja, naseljima Gradac, Pleternica i Brodski Drenovac te gradu Hrvatskoj Kostajnici država će zakupnicima i koncesionarima poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Hrvatske otpisati 25 posto zakupnine, naknade za dugogodišnji zakup, naknade za dugogodišnji zakup ribnjaka i naknade za koncesiju za 2014. godinu, što je prihod proračuna. Predlažu i lokalnoj samoupravi da se odrekne tih prihoda kako bi pomogli stanovništvu. Popis gradova i općina se još može i proširiti.

Država će poljoprivrednicima u navedenim općinama i gradovima nadoknaditi štetu za izgubljeni stočni fond. Poljoprivrednicima će izgubljenu stoku nadoknaditi u novcu ili će dobiti nove životinje. Ministarstvo poljoprivrede će morati utvrditi popis poljoprivrednika i općina i gradova zahvaćenih poplavama kojima će se nadoknaditi šteta. Drugim poljoprivrednicima će se osigurati pomoć u repromaterijalu, odnosno sjemenu, mineralnom gnojivu i gnojivu, kako bi mogli ponovno zasijati uništene ratarske i povrtne kulture.

Svim stanovnicima kojima je Stožer izdao potvrdu da se radi o ljudima izravno pogođenima poplavom besplatno će se izraditi osobne iskaznice, putovnice, isprave o vozilima, vozačke dozvole, isprave o oružju, dozvole boravka i boravišne iskaznice.

Iz strateških robnih zaliha Vlada odobrava jednokratnu pomoć za opskrbu i zbrinjavanje stanovništva poplavljenih područja. Na to područje će biti poslano 1500 poljskih ležajeva, plahti, jastuka, jastučnica, deka, 1448 vreća za spavanje, 1513 kilograma svinjskog mesa, 1009 kilograma junećeg mesa, 80460 komada mesnih konzervi, 26087 ribljih konzervi, 10 tisuća komada cjelodnevnih suhih obroka i 1032 obroka dječje hrane. Financijska protuvrijednost robe je 2,77 milijuna kuna.

Država će iz proračuna platiti obnovu sve kuće i objekate namijenjene za stanovanje u Vukovarskoj-srijemskoj županiji. U Županji će se smjestiti Regionalni centar za prihvat i distribuciju humanitarne pomoći prikupljene za područja ugrožena poplavama.

Vlada će zadužiti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za pisanje i podnošenje zahtjeva za povlačenje novca iz europskih i međunarodnih fondova koji će se trošiti za sanaciju šteta i obnovu poplavljenih područja.

04. svibanj 2024 12:28