Hrvatska
StoryEditor

Ministarstvo poljoprivrede odbacuje kritike hrvatskih voćara

05. Listopad 2016.

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je odbacilo kritike predstavnika Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) da je propustilo prijaviti štete uzrokovane travanjskim mrazom Europskoj komisiji te da prijeti opasnost da se u sjeni dogovora o novoj Vladi donesu neispravne odluke o sredstvima iz mjere 4. Programa ruralnog razvoja.

Ministarstvo je priopćenjem reagiralo na današnju konferenciju za novinare Hrvatske voćarske zajednice na kojoj je, kako navode, "iznijeto više netočnih i za javnost obmanjujućih podataka koji mogu dovesti u zabludu domaće proizvođače voća kao i sve ostale poljoprivredne proizvođače".

U Ministarstvu tako potpuno netočnom i zlonamjernom smatraju izjavu da je taj resor ignorirao i propustio prijaviti štete uzrokovane travanjskim mrazom Europskoj komisiji.

"Štete prouzrokovane travanjskim mrazom ove godine nisu dosegle vrijednost potrebnu za prijavu na financiranje iz EU fonda solidarnosti, jer je uvjet za prijavu šteta veća od 0,6 posto BDP-a, dok su utvrđene štete bile upola manje. Na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU održanog 17. svibnja 2016. godine u Briselu, Austrija je u ime svih zemalja pogođenih mrazom (Slovenija, Mađarska, Poljska, Češka, Hrvatska, Austrija i Slovačka) tražila interventnu pomoć Europske komisije. Do danas niti jedna od zemalja pogođenih ovom elementarnom nepogodom nije dobila financijsku pomoć za saniranje šteta. Europska komisija ostavila je državama članicama mogućnost da štete financiraju isključivo iz nacionalnih proračuna, no činjenica da je 16. lipnja 2016. godine Sabor izglasao nepovjerenje predsjedniku Vlade RH Tihomiru Oreškoviću, nije se moglo pristupiti rebalansu državnog proračuna", naglašavaju iz Ministarstva.

Prema informacijama kojima raspolažu, Austrija i Slovenija razmatraju određene modalitete pomoći na teret proračuna za 2017. godinu.

"Proračun Republike Hrvatske za 2017. godinu predložit će nova Vlada, a Ministarstvo poljoprivrede raspravilo je prijedlog mjera koje će predložiti za financiranje u idućem proračunu", najavljuju iz resora tehničkog ministar Davora Romića.

Iz Ministarstva špekulacijama i neistinama ocjenjuju i informacije da prijeti opasnost da se u sjeni dogovora o sastavu nove Vlade donose neispravne odluke o dodjeli sredstava iz prvih natječaja mjere 4. Programa ruralnog razvoja.

"Procedura rješavanja prvog natječaja je u tijeku i odvija se predviđenom dinamikom. Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju postupaju prema zakonu, uredbama i preporukama Revizije EK, te nema bojazni da će se novac poreznih obveznika EU i RH dodijeliti onim projektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti", poručuju iz Ministarstva.

Pozdravljaju, pak, apel Hrvatske voćarske zajednice na udruživanje voćara u jednu veliku proizvođačku organizaciju i toj inicijativi daju punu potporu. Za rad proizvođačkih organizacija predviđeno financiranje iz nacionalnog proračuna, ali i iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva također podsjećaju kako je ministar Romić nekoliko puta primio predstavnike Hrvatske voćarske zajednice i s njima razgovarao o svim relevantnim temama, kao i da je održan niz sastanaka njegovih pomoćnika s predstavnicima HVZ-a s ciljem zajedničkog rješavanja problema u sektoru voćarstva.

"Ministarstvo poljoprivrede i dalje je otvoreno za suradnju i na raspolaganju je poljoprivrednim proizvođačima. Na žalost, sve češće razgovaramo preko medija, a sve manje vodimo konstruktivni dijalog o ovim, nama izuzetno važnim pitanjima. Izražavamo žaljenje što je tome tako i nadamo se da ćemo sve nedoumice rješavati ravnopravnom razmjenom mišljenja u za to predviđenom vremenu i prostoru", zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

29. travanj 2024 02:38