Hrvatska
StoryEditor

Mirovinci do početka 2015. zaradili 20,7 milijardi kuna

26. Veljača 2015.
Piše:
Miro Soldić

Prošle godine je prosječan prinos obveznih mirovinskih fondova (OMF) dosegnuo čak 11,3 posto – istaknuo je Dubravko Štimac na današnjoj konferenciji za novinare kojom je predstavljena novoosnovana Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

Štimac, inače predsjednik PBZ Croatia osiguranja OMF-a, imenovan je za predsjednika Udruge, a uz njega su predstavljanju prisustvovali i Dinko Novoselec, predsjednik Uprave Allianz ZB društva za upravljanje OMF-om, Petar Vlaić , predsjednik Uprave Erste društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Damir Grbavac, predsjednik uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima te Dijana Bojčeta Markoja, direktorica Udruge UMFO.

Predstavljajući rezultate rada OMF-ova Štimac je istaknuo kako je prosječan realni godišnji prinos naših mirovinskih fondova 3,75 posto, što nas svrstava u sam regionalni i Europski vrh. U CEE regiji je ispred nas samo Poljska, a na europskoj razini smo 6., iza već spomenute Poljske, Danske, Nizozemske, Norveške i Luksemburga.

- S ovakvim prinosima OMF-ovi su svojim članovima do početka 2015. godine ostvarili ukupno 20,7 milijardi kuna nove vrijednosti, odnosno zarade – istaknuo je Štimac.

- Zanimljivo je da prema svim relevantnim parametrima  75 posto uplaćenih doprinosa u prvi stup daje 55 posto ukupnog iznosa mirovina, a 25 posto uplata u drugi stup 45 posto od ukupnih mirovinskih primanja – izjavio je Štimac, osvrćući se na pregled rezultata rada mirovinaca.

Na vječno pitanje o ukidanju drugog mirovinskog stupa Grbavac je istaknuo kako Hrvatska s njim ima značajnu prednost pred ostalim zemljama u regiji i da tu prednost ne smijemo ispustiti zbog kratkoročnog dobitka proračuna.

Mirovinski fondovi nisu socijalni i pomoću njih se ne mogu i ne smiju krpati posljedice nereda divljih poslodavaca – poručili su sa konferencije.

Bojčeta Markoja je naglasila kako je Udruga UMFO osnovana na inicijativu fondova čije interese zastupa, s ciljem da se dodatno profesionalizira. Iznijela je podatke prema kojima 1, 7 milijuna članova uplaćuje u obavezne mirovinske fondove čija je vrijednost 68,5 milijardi kuna te kako još oko 222 tisuće članova uplaćuje u dobrovoljne mirovinske fondove.

23. travanj 2024 19:46