Hrvatska
StoryEditor

Modernizacija i jačanje kapaciteta HZZ-a za učinkovitije tržište rada

15. Ožujak 2016.
Piše:
Miro Soldić

HZZ je projekt provodio u suradnji s Projektnim konzorcijem koji čine WYG savjetovanje, Algebra i In2, a financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru razvojnog programa ljudskih potencijala

- Novca nemamo, novca je uvijek malo u proračunu, kakav god bio, ali ima ih drugdje. Mi smo sredstva našli u EU fondovima i vlastitim sredstvima, ali bez kvalitetnih ljudi od svega ovog ne bi bilo ništa. Čovjek je najvrjedniji kapital kojeg možete imati.

Tako je kazala Ankica Paun Jarallah ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na završnoj konferenciji projekta „Jačanje Centra tržišta rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje“.

- Nas inače vide po statističkim brojkama ali se manje vidi rad naših zaposlenika, razvoj novih usluga, preko tri milijuna individualnih konzultacija kojima se ljudima olakšava traženje posla. Već godinama ulažemo u sustavnu edukaciju zaposlenika – istaknula je Paun Jarallah.

Opći cilj projekta bio je podržati daljnju modernizaciju i jačanje kapaciteta HZZ-a kako bi se razvilo učinkovitije tržište rada u Hrvatskoj, dok je specifični cilj bio podržati daljnji razvoj Centra tržišta rada HZZ-a. U okviru projektnih aktivnosti razvijen je „E-learning“ portal Centra tržišta rada HZZ-a te su dodatno osposobljeni treneri Centra tržišta rada koji su stečena znanja prenijeli radnicima Zavoda kroz provedbu pilot-osposobljavanja na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Mirela Rašić, voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analizu pri predstavništvu EK u Hrvatskoj je poručila kako Komisija smatra da su glavni problemi domaćeg tržišta rada nedovoljna suradnja institucija, stalna potreba za usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada te strukturna nezaposlenost.

- Svi smo svjedoci da su negativni trendovi na tržišta rada posljedica nepovoljnih gospodarskih trendova i nedovoljne konkurentnosti Hrvatske u zadnja dva desetljeća. Započeta reforma tržišta rada tek treba povećati zapošljivost i produktivnost, paralelno je treba pratiti gospodarski rast, investicije i reforma javne uprave – izjavila je Rašić, dodavši kako uz mjere aktivne politike zapošljavanje treba poticati i reforme obrazovnog sustava koji je jamac dugoročno rješenja problema.

HZZ je projekt provodio u suradnji s Projektnim konzorcijem koji čine WYG savjetovanje, Algebra i In2, a financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru razvojnog programa ljudskih potencijala.

28. travanj 2024 07:24